На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до співвітчизників.

Події на території, що підконтрольна бойовикам, він назвав фарсом і зауважив, що неможливо поважати вибір, якого не було і немає. Це волевиявлення не визнає жодна країна, яка поважає себе і міжнародне право, спрогнозував глава держави.

— Бандити, терористи та інтервенти можуть себе коронувати як депутати, прем’єри, міністри та хоч як королі чи імператори, — сказав Президент, — але хай би що вони почепили собі на голови, вони так і залишаться окупантами, злодіями, бойовиками.

За словами Петра Порошенка, псевдовибори є грубим порушенням Мінського протоколу від 5 вересня, який передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково і тільки на основі законів України. Те, що там відбулося, ставить під загрозу зриву весь мирний процес, який вартував колосальних зусиль. Відповідальність за це повністю лягає на виконавців, організаторів і замовників псевдовиборів.

Наша країна неухильно дотримується духу і букви Мінського протоколу. На тлі грубого його нехтування іншими сторонами ми маємо внести корективи в свій план дій, підкреслив Президент. Для всебічного обговорення ситуації і внесення необхідних змін у сценарії наших дій він скликав засідання Ради національної безпеки і оборони. На ньому обговорять скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини.

Нині, за словами глави держави, ключовим елементом політичного врегулювання ситуації на Донбасі залишається децентралізація. І тільки-но всі сторони повернуться до виконання Мінського протоколу, влада буде готова ухвалити новий закон. Для цього необхідно припинити вогонь, створити буферну зону і встановити контроль за кордоном. У новому законі передбачатимуться чіткі межі районів з особливим порядком місцевого самоврядування і бюджетна децентралізація, яка зніме подразливе питання, хто кого годує, наголосив Петро Порошенко. Міжнародний фонд повністю забезпечить відновлення інфраструктури Донбасу за умови відновлення там української влади, миру, спокою і безпеки. А з часом можливе і створення вільної економічної зони із спеціальним режимом торговельних відносин з Євросоюзом та Росією.

За словами глави держави, на засіданні РНБО також розглядатимуть питання про інтенсивне зміцнення обороноздатності на випадок, якщо події розвиватимуться всупереч дипломатичному шляху врегулювання ситуації.

Пряма мова

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

— Ми продемонстрували мешканцям Донецької та Луганської областей і зовнішньому світові щире прагнення Києва до політичного врегулювання. Таку можливість бойовики відкинули. Проведення псевдовиборів торпедувало закон і різко загострило ситуацію на Донбасі. Ті широкі повноваження, які передбачав закон, ми готові надавати лише легітимно обраним органам місцевого самоврядування. А не бандитам, які самі себе вінчають на царство.