Футбол. Позавчора відбулося чергове засідання Виконкому Федерації футболу України. Його підсумки оприлюднив на брифінгу президент ФФУ Григорій Суркіс. Одним із головних пунктів порядку денного був виступ П’єрлуїджі Колліни, котрий підбив підсумки своєї півторарічної діяльності на посаді куратора української системи суддівства. Італійський фахівець зазначив, що структура арбітражу в Україні сьогодні дуже схожа на структури найрозвиненіших у футбольному плані країн, вона незалежна в своїх рішеннях, вільна від будь-якого зовнішнього впливу.

Колліна проілюстрував, наскільки та як змінився український суддівський корпус. Зокрема, середній вік арбітрів знизився з 40 років до 35. «Це оновлення та омолодження, з одного боку, створює можливість отримати більше гарантій для майбутнього, з другого, як це часто трапляється з молодими, відсутність у них досвіду призводить до того, що показники роботи можуть погіршитися. Тому слід набратися терпіння і дати арбітрам час, необхідний для дозрівання», — таким був один із мотивів звернення Колліни до Виконкому.
Куратор із задоволенням зазначив, що українську модель системи суддівства взяли на озброєння в Російському футбольному союзі. «Думаю, це має викликати приємні почуття й гордість не тільки за нас, а й за всю ФФУ», — сказав він. Також італієць наголосив на необхідності діалогу між усіма зацікавленими учасниками процесу. Скажімо, торік відбулися корисні зустрічі з тренерами та капітанами команд Прем’єр-ліги та ПФЛ. «Нам потрібно спілкуватися однією «технічною» мовою, інакше арбітрам даються певні інструкції, а тренери та гравці про це не знають», — зазначив Колліна, закликавши довіряти українським арбітрам.
У свою чергу довіру самому Колліні одноголосно висловив Виконком, підтримавши його звіт не тільки оплесками, а й схваленою пропозицією подовжити контракт із ФФУ ще на три роки — до завершення сезону-2014/2015.
Другим пунктом порядку денного був звіт наставника національної збірної України Олега Блохіна про підготовку головної команди країни до Євро-2012, зокрема, до першого в нинішньому році тренувального збору, що його увінчає товариський поєдинок із збірною Ізраїлю (29 лютого). За словами Григорія Суркіса, досить несподіваною, але, як виявилося, своєчасною і доречною стала пропозиція голови Запорізької обласної федерації футболу Віктора Межейка подовжити угоду Блохіна з ФФУ до завершення виступів «синьо-жовтих» у змаганнях чемпіонату світу 2014 року. За це також проголосували всі 25 присутніх членів вищого виконавчого органу національної асоціації.
«Федерація спрямовує свою діяльність на те, щоб національна команда була забезпечена всім необхідним, — сказав журналістам Григорій Суркіс. — У цьому процесі немає жодних дрібниць. Звичайно, Блохін ніколи не буває задоволений абсолютно всім. Узяти хоча б кадрові проблеми, викликані травмами деяких основних гравців. Він — максималіст у всьому. В тому, що стосується завдань, також. Я сподіваюся, він і його підопічні влітку приємно здивують усіх нас — і грою, і результатом на Євро-2012».