Теніс. На початку лютого жіноча збірна України була дуже близькою до виходу у півфінал Кубка Федерації. У надскладній боротьбі наші тенісистки поступилися збірній Італії з рахунком 2:3, причому на її території, у невеликому містечку Б’єлла.

На чолі збірної Італії — Франческа Ск’явоне,  чемпіонка турніру Ролан Гаррос-2010, яка тричі володіла престижним титулом переможниці Кубка Федерації. Зрозуміло, що «Скуадра адзурра» сьогодні є одною з найсильніших команд світу. І в зустрічі з нашими дівчатами їй довелося виявити неабияку мужність. Адже її доля висіла на волосинці. Катерині Бондаренко варто було завдати завершального переможного удару — і ми на коні. Однак досвідчена майстриня Скьявоне вистояла.

Усе вирішувалося в парній грі. Українським тенісисткам не вистачило потрібної зіграності, та ще й завзятості, якщо хочете, у досягненні мети. Зрозуміло, наша збірна вирушала до Італії за перемогою. Але цього разу не вийшло. Хоча ще ніколи команда України не була такою близькою до надвисокого результату.

Утім, і в такому підсумку є користь. Адже досвід, здобутий нашими провідними тенісистками, обов’язково стане їм у нагоді, коли вони штурмуватимуть нові висоти. А чекати вже недовго. 21—22 квітня відбудуться матчі плей-оф у Світовій групі Кубка Федерації. Приємно, що в цій серйозній компанії значиться й українська збірна. Але ситуація, до якої вона потрапила, досить непроста: протистоятиме українкам найтитулованіша у світі збірна — команда США.

Для довідки повідомлю, що американки 17 разів вигравали цей приз і 11 разів ставали фіналістками головного командного турніру на планеті серед тенісисток. Останнім часом у їхніх лавах значилися суперзіркові сестри Вільямс. То не виключено, що принаймні одна із них прибуде до Харкова (там планується зіграти цей матч). Щоправда, останній титул збірній США вдалося завоювати давненько, ще 2000 року. І, як зазначила гравець збірної України Леся Цуренко, «якщо мати чіткий ігровий план на кожний матч і виконувати його, то можна здолати й найсильніших суперниць!»

Тепер кілька слів про чоловічу збірну України. Вона після періоду успішних виступів, на жаль, відкотилася до Другої Світової групи Кубка Девіса. Наші хлопці надто невдало зіграли торік. І, як наслідок, опинилися вдалині від головних магістралей світового тенісу.

Друга група — це, звичайно, не саме дно. Адже є ще третя і четверта. Але вона аж ніяк не відповідає амбіціям українських тенісистів. Тому збірній України для реабілітації необхідна була стовідсоткова перемога над командою Монако. Хлопці з цим завданням упоралися. Щоправда, не так легко, хоча й виграли всуху — 5:0! Кожний поєдинок все-таки давався важко. Як міг викладався лідер колективу Сергій Стаховський. А новоспечений капітан команди Михайло Филима, котрий недавно ще й сам грав у великих турнірах, був дуже радий результату, показаному його підопічними. Він наголосив на важливості стартової перемоги, здобутої дебютантом Іллєю Марченком. Вона й згуртувала колектив, показала, що є командний дух у нашої збірної.

Одне слово, вважатимемо вдалим старт збірної України в цьому сезоні. Сподіваємося, що Михайло Филима зможе внести потрібні корективи у підготовку до наступних матчів Кубка Девіса. Наші хлопці 6—8 квітня вдома зіграють із командою Кіпру в другому раунді Євроафриканської зони Другої групи. Про силу суперника говорить той факт, що лідером кіпріотів є 26-річний Маркос Багдатіс — фіналіст відкритого чемпіонату Австралії й півфіналіст Вімблдона 2006 року. Коментарі, гадаю, зайві...

На знімках: наші провідні тенісисти — Леся Цуренко і Сергій Стаховський.

Фото з архіву «Голосу України».