В Україні помирає більше людей, ніж народжується. Про це на прес-конференції повідомила начальник відділу нормативно-правового та методичного забезпечення діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану Укрдержреєстру Ольга Почекіна.
— Загалом кількість народжень торік зросла на один відсоток, а рівень смертності скоротився на 4,8 відсотка, — зазначила Ольга Почекіна.
— Депопуляція населення зберігається вже понад десять років, — каже завідувачка відділу Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ імені М. Птухи Ірина Курило, — хоча наразі ситуація поліпшилась за рахунок стабілізації рівня народжуваності. Надалі нам треба працювати з двома проблемними питаннями: міграція та скорочення смертності.
За даними Держкомстату, торік народилися 505 тисяч 774, а померли 664 тисячі 589 людей. Отже, природний приріст населення, як і раніше, залишається негативний. До речі, 2010 року ця різниця була більша — 181 тисяча 505 осіб.
Позитивний приріст населення помічено лише у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Чернівецькій областях і Києві.
Колись багатодітні українські сім’ї змінюють свої пріоритети. Малу кількість дітей вони компенсують оригінальністю в доборі імен.
Якщо ви й досі чекаєте на Принца, для вас є приємна новина. Хлопець із таким ім’ям вже з’явився в нашій державі і не один! Лише запасіться терпінням — зачекайте років 20, поки підросте. Серед найнестандартніших чоловічих імен трапляються Арістарх, Амфілохій, Гомер.
Цікаво, як почуватиметься хлопчик, який на запитання однолітків у дитсадку: «Як тебе звати?», відповідатиме: «Леонардо да Вінчі»?
Дівчатам полюбляють у нас давати імена відомих поп-зірок. Наприклад, Мадонни або Алсу. З надією на казкове життя для своїх маленьких красунь називають їх Золушка, Принцеса і навіть Шахеризада. Ну а деякі батьки обирають природність і простоту - одну з дівчат, наприклад, назвали Бєрьоза... На щастя, вживані й звичніші імена — Соломія, Марія.
— Сьогодні спостерігається тенденція повернення до слов’янських традицій, — заспокоює начальник відділу правової допомоги Департаменту у справах цивільного стану громадян Укрдержреєстру Олена Завгородня. — Частіше обирають імена Яромир, Радомир, Варвара, Глафіра.