Нинішньої зими дитячий садок у селі Конопляне Іванівського району Одеської області обігріватиметься соломою. Голова сільради Олександр Волошин узявся за реалізацію проекту альтернативного опалення дитячого садка одразу після припинення поставок газу з Росії в Україну.
— Звернулися по допомогу до обласного представництва Фонду спільного проекту Європейської ради та ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» і спільними зусиллями зуміли реалізувати задумане, — розповів О. Волошин.
Основна вимога фонду полягає в тому, що в проекти з його участю повинні зробити внесок безпосередньо представники територіальних громад, а також місцеві бюджети. Вартість робіт зі встановлення альтернативного опалення дитячого садка становила 300 тисяч гривень, з яких 220 тисяч виділив фонд, 16 тисяч — громада, а решта — сільська рада. Паливом для нового обладнання слугує солома та інші відходи полів, спресовані в біогранули.
В останні дні жовтня з альтернативним опаленням дитячого садка в селі Конопляне ознайомилися в рамках обласного семінару керівники відділів економіки райдержадміністрацій Одеської області. Учасники семінару зійшлися в думці, що багата на зернові поля Одеська область здатна виробляти із соломи власне паливо в солідних обсягах. А це економія, додаткові робочі місця, енергетична незалежність.
 
Одеська область.