Кілька останніх днів Кіровоград на всіх рівнях звітує: перинатальний центр, який в останній день січня відкривав Президент України Віктор Янукович, працює згідно із графіком.

Раніше видання «Рідна країна» поширило інформацію про те, що «всередині приміщення обвалюється штукатурка, яку поспіхом наносили перед відкриттям закладу, не подається кисень до кисневих апаратів, а коли починає працювати техніка — зникає світло». Довідавшись про таке, Президент доручив віце-прем’єр-міністру — міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій розібратися в ситуації.
Тож і прес-конференція, що пройшла на території обласної лікарні за участі керівництва області та медзакладу, і «екскурсія» готовими до прийому перших пацієнтів палатами мали продемонструвати, що ситуація розгортається за «планом, затвердженим іще 27 грудня 2011 року». Саме у ньому, наголосив перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко, прописано всі організаційні та санітарно-гігієнічні заходи аж до початку березня, на коли й заплановано прийом породіль.
Завідувачка обласного перинатального центру Тетяна Мітєва внесла ясність у кадрові питання: всі 175 передбачених штатних працівників пройшли відповідну перепідготовку. Вона власноруч продемонструвала, як працюють кисневі апарати та яку температуру фіксують вимірювальні прилади в палатах, щоб спростувати поширену в Інтернеті інформацію про порушення температурного режиму в закладі.
Кому найбільше можна поспівчувати, то це новоспеченому виконуючому обов’язки головного лікаря обласної лікарні Ігорю Макаруку (на знімку праворуч), котрому довелося в ургентному порядку з головою поринути в усі проблеми. «На початку березня очікуємо на перші крики немовлят у стінах першого в Україні перинатального центру третього рівня», — запевнив він.
У Кіровограді з’явиться хоспіс
Стан паліативної та хоспісної медицини обговорили в обласному онкологічному диспансері. Для Кіровоградщини, підкреслив головний лікар цього закладу Костянтин Яринич, становлення паліативної та хоспісної медицини надто актуальне, адже людей, котрі потребують відповідної допомоги, сотні тисяч.
Виконавчий директор ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Леся Брацюнь наголосила, що в Україні всього в кількох містах функціонують державні хоспіси. Є й приватні, як варіант можлива і допомога вдома. Проте це потребує відповідної підготовки й пошуку волонтерів. Словом, проблем у потенційному розвитку хоспісної допомоги чимало, тож потрібна окрема державна програма. Тим часом обласною програмою «Центральний регіон-2015» передбачили відкриття хоспісного відділення в обласному центрі. Вже навіть виділено 500 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію.
Фото автора.