Президент України Віктор Янукович повинен зустрітися з опозиційними силами й дати відповідь на питання про майбутнє країни. Про це заявив Арсеній Яценюк від імені опозиційних фракцій «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина».
«Пройшло два роки (президентства Віктора Януковича. — ред.). Два роки війни влади з народом і опозицією, бідності і безробіття. Два роки безроздільної влади, безнадії та боротьби з Україною і з усім українським», — наголосив Арсеній Яценюк з парламентської трибуни.
«Ми хочемо, щоб Президент України негайно зустрівся з опозиційними силами. Потрібно обговорити не майбутнє влади, а майбутнє нашої держави», — підкреслив він.
Насамперед, сказав Арсеній Яценюк, опозиція вимагає від глави держави дати відповідь на запитання, яким чином він забезпечить виконання резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи щодо звільнення й участі у виборах Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів.
Опозиційний політик нагадав, що на порядок денний сесії парламенту в п’ятницю, 24 лютого, внесено закон про приватизацію ГТС України. У зв’язку з цим президент має повідомити, на яких умовах відбуваються переговори з Російською Федерацією щодо ціни на газ та можливості участі України в Митному союзі та Організації договору колективної безпеки: «Ми вимагаємо відповіді від Президента України — які перемовини ведуться з Росією? Що ми знову здаємо нашим російським партнерам? На яких умовах буде знижена ціна на газ? І що відповідає Янукович російській владі щодо участі України в Митному союзі й, вірогідно, військовій організації під проводом Росії під назвою ОДКБ?»
Президент також має дати відповідь на запитання, коли Україна підпише з ЄС угоду про політичну асоціацію та економічну інтеграцію.
Ще одне запитання до Президента, підкреслив Арсеній Яценюк, стосується кадрових змін. «Останні кадрові призначення в Міністерстві оборони та інших силових відомствах свідчать про те, що в Україні формується військова хунта, замішана на великому капіталі Партії регіонів. У нас запитання, пане Президенте, чи збираєтесь Ви вводити надзвичайний стан в країні?» — наголосив він.
«Ви стверджуєте про економічне зростання. Коли будуть підвищені пенсії, заробітні плати для вчителів і лікарів? Коли будуть збільшені дотації? Коли українці отримають добробут, а не тільки ви будете користуватись цим добробутом?» — підсумував Арсеній Яценюк.
Друкується в рахунок квоти фракції «НУ—НС».