Центральна виборча комісія розпочала оголошувати офіційні підсумки позачергових парламентських виборів. Стали відомі імена перших «щасливчиків» — на підставі протоколів відповідних окружних виборчих комісій ЦВК уже визнала обраними двох народних депутатів-мажоритарників — Юхима Звягільського (одномандатний виборчий округ №45, Донецьк) та Юрія Шаповалова (округ №146, Кременчук, Полтавська область). За Ю. Звягільського проголосували 1,5 тисячі виборців (72,73%), за Шаповалова — 17 тисяч (22,67%). Уже відомо, що Юхим Звягільський, як найстарший народний депутат України (йому 81 рік), відкриє перше засідання Верховної Ради України восьмого скликання. Обидва є народними депутатами нинішнього сьомого скликання.

Зранку 4 листопада до системи «Вибори» було внесено дані з усіх округів, окрім одного, і ЦВК залишилося прийняти оригінальні протоколи з підсумками голосування ще від трьох із 198 одномандатних виборчих округів. Гальмують процес окружкоми №22 (Луцьк, Волинська область) та №137 (Котовськ, Одеська область), однак вони вже на підході. Найпроблемнішим виявився округ №59 (Центр — Мар’їнка Донецької області). Окружком не ввів до системи «Вибори» відомості про підсумки голосування з 18 дільниць у загальнодержавному окрузі та з 19 дільниць в одномандатному окрузі. У ЦВК визнали, що доступ членів дільничних виборчих комісій до окружкому упродовж 3 листопада «був унеможливлений діями невідомих озброєних осіб». На ранок 4 листопада ситуація довкола окружкому залишалася критичною: «Як і раніше, доступ дільничних виборчих комісій до окружної виборчої комісії №59 станом на ранок 4 листопада унеможливлений через присутність невідомих озброєних людей», — сказав речник ЦВК Костянтин Хівренко. За його словами, у ситуацію вже втрутилися правоохоронні органи, однак доступу до дільниць досі немає. Загалом 26 жовтня вибори народних депутатів вдалося провести в окрузі №59 на 111 дільницях.

Без цих даних остаточні результати парламентських виборів оголосити не можуть, заявили у ЦВК. Заступник Голови ЦВК Андрій Магера зазначив, що 100% оброблених протоколів дільничних комісій в електронному вигляді з’являться на електронному табло у ЦВК тільки тоді, коли останні окружні комісії нададуть повну інформацію. «Багато хто хоче, щоб ЦВК встановила результати вже і негайно, — сказав А. Магера. — Але є певні об’єктивні причини — це й ті самі судові провадження».

Водночас у ЦВК запевняють, що до 10 листопада включно, як передбачає закон, комісія оголосить офіційні результати виборів.

Тим часом життя вносить свої корективи у виборчий процес. 3 листопада, за повідомленням прес-служби Полтавської облради, у Полтаві помер новообраний народний депутат України за списком «Народного фронту», 41-річний Андрій Прокоф’єв, котрий був депутатом Полтавської обласної ради. Тривають і судові процеси — невдоволені програшем на виборах кандидати у народні депутати оскаржили підсумки голосування в окремих округах.

Відповідно до даних, оприлюднених на офіційному сайті ЦВК, опрацьовано 99,93% електронних протоколів. До Верховної Ради восьмого скликання проходять шість партій: «Народний фронт» — 22,14%, Блок Петра Порошенка — 21,81%, «Самопоміч» — 10,98%, Опозиційний блок — 9,42%, Радикальна партія Ляшка — 7,44% та «Батьківщина» — 5,68%. ВО «Свобода» не долає прохідний п’ятивідсотковий бар’єр — 4,71%.

Дослівно

Заступник Голови ЦВК Андрій МАГЕРА:

 

— У будь-якому разі ЦВК встановить результати виборів до 10 листопада. У цьому я переконаний.