Партія «Самопоміч» пропонує передбачити в коаліційній угоді законопроект «Про Українську військову організацію». Про це на вчорашній прес-конференції повідомив кандидат у народні депутати від партії «Самопоміч», командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко.

Організація займатиметься військово-патріотичним вихованням, оновленням кадрів, насамперед у сфері оборони і безпеки, люстрацією тощо.

Також Семен Семенченко наголосив, що передбачається створення загонів територіальної оборони та запропонував озброїти учасників військової організації. «Треба узаконити зброю і зробити її дешевшою. Потрібно допомогти патріотам фінансово та дозволити купувати зброю», — сказав він.

Крім того, командир батальйону «Донбас» вважає за необхідне терміново вжити заходів щодо зміцнення бойових позицій на підступах до Запорізької області, як одного з ймовірних напрямків нападу російських військ. «Нині у Запорізькій області не ведуться роботи зі створення систем фортифікацій: рови, бліндажі, протитанкові загородження. Тобто той напрям, який є нині найбільш імовірним для удару, не закритий. Це знає і Росія, і місцеві жителі», — сказав Семен Семенченко.

Днями, за його словами, надійшла команда для організації підтримання громадського порядку і, в тому числі, оборони Запорізької області. «Ми туди передислоковуємося. Керувати батальйоном буду я. В якості кого — нині вирішується. Якщо потрібно буде — в якості громадянина України з палицею і секундоміром. Сподіваюся, це буде узаконено, про що сьогодні ведуть переговори», — повідомив кандидат у народні депутати.

На жаль, зазначив він, в регіонах ще є аполітичні люди, яким українська ідея ще не проникла в серця. А міські голови зайняли вичікувальну позицію. «Вони в кулуарних розмовах говорять про те, що прийдуть росіяни і тому поки ще рано робити ставку на ту чи іншу сторону», — розповів комбат «Донбасу».

Також Семен Семенченко має намір порушити на законодавчому рівні питання про визнання антитерористичної операції війною та з’ясувати, чому це не було зроблено раніше. «Керівники держави нам, як народним депутатам, мають пояснили, чому у нас не війна, а АТО. Якщо це причини, про які ми не знаємо, тоді треба привести у відповідність законодавчу базу. Тоді й визначимось: буде воєнний стан або щось інше», — зазначив комбат «Донбасу».

На його переконання, в сьогоднішніх умовах запровадження воєнного стану призведе до некерованості в країні.

Учасник АТО Андрій Марин, начальник штабу Національної гвардії України Володимир Волков, командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко (справа наліво) під час презентації проекту закону «Про Українську      військову організацію».

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).