Львівська міська рада обрала інформаційні технології однією з найпріоритетніших галузей регіону. Це той галицький коник, на якому Львів намагається зробити прорив на ринку сучасних технологій.
Світовий ринок ІТ-галузі оцінюють у 90 мільярдів доларів, з них майже мільярд припадає на українських виробників програмного забезпечення. Левова частка зарубіжних замовлень дістається галицькому місту.
У Львові питаннями стратегічного планування для муніципалітету переймається комунальна установа — Інститут міста, яка працює на завтрашній день. Кабінет керівника Інституту розвитку міста Олександра Кобзарева ми розшукали на другому поверсі ратуші, поряд із сесійною залою. Більшість працівників інституту — молодь до 30 років. Саме вони підтримують співпрацю з ІТ-компаніями в рамках реалізації Стратегії підвищення конкурентоспроможності міста.
— Щоб відкрити будь-яке виробництво, потрібен тривалий підготовчий процес, приміщення, верстати, сировина, — розповідає керівник Інституту розвитку міста Олександр Кобзарев. — Для створення компаній, які займаються програмуванням, потрібні лише комп’ютери і підключення до швидкісного Інтернету. Під час розробки стратегії експерти «Монітор Груп» нарахували у Львові 100 ІТ-компаній. Ще п’ять років тому працювали близько 4 тисяч програмістів, а нині — 6 тисяч. Середня зарплата працівників 10—12 тисяч гривень. Львів посідає одне з перших місць за розвитком інформаційних технологій в Україні й входить до тридцятки найкращих міст світу для розміщення ІТ-компаній.
— З чого розпочалася співпраця з ІТ-компаніями?
— З розвитку стратегії конкурентоспроможності. Міська рада запросила компанії SoftServe, Eleks до розробки планів розвитку Львова. Нам було цікаво почути думку представників львівських компаній, які успішно конкурують на світовому ринку. Після чого вони стали постійними членами ради з питань конкурентоспроможності.
Це взаємовигідна співпраця. Ми спільно прагнемо вибудувати таку стратегію залучення інвестицій, щоб Львів став ще привабливішим.
Головне, ІТ-компанії створюють високооплачувані робочі місця в секторі економіки, який найбурхливіше розвивається. Вони успішно доповнюють промоцію Львова. Нещодавній приклад в Україні — ролик під назвою «Знайди себе у Львові». Талановиту молодь запрошують до нас на роботу.
З допомогою львівського кластеру інформаційних технологій у Львові створено один з кращих комп’ютерних класів у гімназії «Престиж».
— Співпраця — це завжди вулиця з двостороннім рухом. А що робить місто?
— Наведу кілька прикладів. Торік Міністерство освіти, молоді та спорту хотіло зменшити державне замовлення на деякі спеціальності, у тім числі й на програмістів. Міський голова Андрій Садовий разом з кластером звернулися до керівництва держави з проханням не скорочувати державне замовлення і посприяти перспективній галузі. Другий приклад — це підтримка міським головою пропозицій з пільгового оподаткування, які нещодавно пройшли слухання у Верховній Раді України. Найближчим часом ми очікуємо ухвалення відповідних законів.
З принципових питань ми працюємо в унісон.
— Чому саме у Львові бурхливо розвивається інформаційна індустрія?
— У місті два найбільші й найпопулярніші університети — «Львівська політехніка» та імені Івана Франка. Ми близькі до Європи. Багато молодих людей володіють іноземними мовами. Чому в Індії розвинута ця галузь? Тому що їхні фахівці стовідсотково володіють англійською мовою.
Львівські компанії мають багато замовлень за кордоном. Середньорічні темпи зростання галузі — 20 відсотків. Через брак кадрів наші ІТ-компанії навіть створюють представництва в інших містах України.
Коментар міського голови Андрія Садового:
— Відома консалтингова компанія KPMG внесла Львів у список 30 найперспективніших міст світу з розвитку інформаційних технологій. За хорошими ІТ-спеціалістами сьогодні стоїть черга. Це великий ринок. Кожний фахівець генерує в рік до 20 тисяч доларів доходу — це 150 мільйонів на рік.
Я пам’ятаю, як з Фондом ефективного управління і з компанією «Монітор Груп» ми спільно пройшли до стратегії конкурентоспроможності та розвитку Львова до 2025 року. Не думаю, що такі розробки мають інші міста України. Приємно, що ми це зробили, оскільки в нашій стратегії ІТ є одними з базових. Ми переконані, що цей кластер допоможе вийти на нові орбіти розвитку. На сьогодні проекти щодо ІТ мають країни, в яких найбільший рівень інтелекту. І вони виграють конкуренцію.
Ми готуємо проект будівництва офісного комплексу ІТ-компаній, маємо кілька перспективних ділянок під житлове будівництво. Генетично складається так, що в Україні народжується багато мудрих людей. Якщо ми створимо сприятливі умови, то кластер ІТ потягне за собою інші галузі, наприклад, житлове будівництво.
Якщо держава, як і місто, поставить ІТ в пріоритет — це ще одна можливість для серйозних імпульсів розвитку нашої держави.
Програмісти за роботою.
Фото надане прес-службою Львівської міської ради.
У Національному університеті «Львівська політехніка» майбутні програмісти спілкуються з представниками ІТ-компаній.
Фото Андрія САВЧИШИНА, прес-служба НУ «Львівська політехніка».