З ліками в українських лікарнях і поліклініках вічна проблема: лікарі скаржаться на брак бюджетного фінансування для їх закупівлі, а пацієнти — на те, що купувати медпрепарати за свої кревні з кожним роком стає дедалі дорожче. Проте бувають ситуації, за яких економія на продукції сучасної фармацевтики не зло, а справжнє благо. Скажімо, останніми роками медики пологового відділення обласної клінічної лікарні Херсона перестали нав’язувати майбутнім мамам «чарівні» таблетки та уколи для штучного стимулювання пологів чи навіть внутрішньоутробного лікування дитини. Та, попри всі побоювання, результат виявився таким, що дає надію, оскільки ресурси організму породіль перестали «відволікати» на переробку та знешкодження хімічних речовин, яких з лишком вистачає в будь-якій «корисній» таблетці.
— Раніше доходило до того, що в середньому на кожну пацієнтку відділення використовувалося до 24 найменувань різних хімічно синтезованих препаратів. Тепер — менше одного, зате й ускладнень під час пологів з кожним роком стає менше. Якщо до відмови від «хімії» більше половини пологів проходили з ускладненнями, у тому числі інфекційного характеру, то нині таких — трохи менше третини, — коментує ситуацію заступник головного лікаря Юрій Герман.
Обласна клінічна лікарня Херсона взагалі є піонером із впровадження лікувальних і профілактичних ноу-хау для вагітних, які пізніше широко застосовували по всій країні. У ній одним із перших дозволили бути присутніми під час пологів рідним і близьким майбутніх мам, перестали нав’язувати їм позу, в якій «найбезпечніше» народжувати, і взагалі, усіляко стимулюють природні пологи. Тут кажуть, що нововведення виявилися доволі корисними не тільки для жінок, а й для самих медиків. Адже якщо сьогодні пологи пройшли без ускладнень, а маля з’явилося на світ міцним і здоровим, отже, є значно більше шансів, що завтра персонал лікарні не побачить дитину серед своїх пацієнтів.