Інтеграція України до ЄС є взаємовигідною. Таку думку під час прес-конференції висловила народний депутат Ірина Геращенко («НУ—НС»).
«Треба якнайшвидше парафувати угоду про Асоціацію, адже тоді ми візьмемо на себе частину зобов’язань, у тому числі й політичних, що дуже важливо, — підкреслила вона. — Не треба забувати про російський фактор. Бо після четвертого березня тиск з боку Росії на Україну посилиться. Відбуватиметься втягування України в євро-азійський простір. Тому бажано в лютому—березні цю угоду парафувати».
І. Геращенко прогнозує підписання угоди про Асоціацію після парламентських виборів. «Якщо волевиявлення пройде чесно, демократично і за участю Юрія Луценка та Юлії Тимошенко, ратифікація відбудеться після виборів глави держави. А якщо перегони відбудуться нелегітимно, то її підпишуть після президентських перегонів», — зазначила народний обранець. Парламентарій також вважає, що в уряді має бути посада віце-прем’єра з питань євроінтеграції.
Крім того, І. Геращенко розповіла, що цього року більше уваги приділятимуть виконанню таких проектів: візовий режим, гендерна рівність, інформаційна політика щодо євроінтеграції.
Народний депутат Ірина Бережна (Партія регіонів) переконана, що процес євроінтеграції для України є незворотним. Вона вважає, що підписання угоди про Асоціацію можливе на саміті ЄС у грудні цього року. «Якщо за найкращих прогнозів це буде зроблено в найближчі роки, найважчим питанням залишається імплементація. Саме на цьому вже сьогодні має зосередитися вся країна і державний апарат. Адже після парафування і ратифікації ми не станемо повноправними членами ЄС», — підкреслила вона.
Також народний обранець зазначила, що 60 відсотків громадян жодного разу не були в країнах ЄС. «Як тільки спростимо візовий режим і молодь зможе безперешкодно подорожувати, навчатися в європейських вузах, тоді і відбудеться ментальна інтеграція», — зазначила парламентарій. І. Бережна повідомила, що план дій щодо лібералізації візового режиму виконано на 70 відсотків. Гальмують його виконання, за її словами, зокрема прийняття законопроектів про біометричні документи та створення антикорупційного бюро. Щодо законопроекту про біометричні документи, народний депутат переконана: потрібно сформувати робочу групу із парламентаріїв, представників Міністерства юстиції, профільних відомств, громадських організацій та експертів для вироблення єдиної концепції проекту і прийняти його у Верховній Раді в максимально короткі строки.