Днями відбулося друге засідання Ради отаманів усіх діючих 28 всеукраїнських і міжнародних козацьких організацій. Було одностайно ухвалено важливий базовий документ для розвитку козацького руху — Положення про Раду отаманів. Згідно з ним основним завданням Ради буде «сприяння розробці, затвердженню та реалізації програмних документів щодо розвитку козацтва України, у тому числі всеукраїнських і міжнародних козацьких організацій, козацьких територіальних громад, інших козацьких підприємств». Рада має готувати і вносити пропозиції уповноваженим органам державної та місцевої влади щодо відродження та розвитку історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій козацтва.

 

Бурхлива дискусія розгорнулася на засіданні під час розгляду «складного і колючого» питання щодо позиції діючих козацьких організацій стосовно нещодавно створеної при Кабінеті Міністрів України координаційної ради з питань розвитку козацтва. Яким шляхом у подальшому піде козацький рух — на громадських засадах, як нині, чи відповідно до можливих урядових директив — важко сказати. Разом з тим отамани були також одностайні в тому, що потрібні загальнодержавна програма розвитку козацтва, закон про нього, в необхідності об’єднання організацій, поліпшення координації їх діяльності тощо.

Рада ухвалила рішення про підготовку відповідного звернення з цього непростого питання до Президента і Кабінету Міністрів України та проведення наприкінці квітня ц. р. наступного засідання Ради.

На знімку: учасники засідання Ради отаманів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

P.S. Редакція «Голосу України» планує повернутися до цієї важливої для суспільства теми.