Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у засіданні Ради регіонів, що відбулося під головуванням Президента України Віктора Януковича.
Найважливішим питанням порядку денного глава держави назвав практичну реалізацію нової регіональної політики.
«Нова регіональна політика насамперед передбачає новий формат відносин регіонів з державою, нові важелі та механізми впливу на регіональну економіку», — сказав В. Янукович.
Він наголосив на важливості ефективного завершення земельної реформи в нашій державі.
«Земля нарешті повинна стати реальною власністю», — сказав глава держави. Він також закликав керівників Вінницької, Київської та Харківської областей зосередити увагу на пілотних проектах зі створення та апробації програми Державного земельного кадастру. «Я чекаю, що ви цю роботу якісно виконаєте», — додав він.
Ще одним завданням земельної реформи Віктор Янукович назвав завершення оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам взамін отриманих раніше сертифікатів на право на земельну частку (пай).
Президент звернув окрему увагу на незадовільний стан виплати селянам плати за оренду земельних паїв. Він підкреслив, що кінцевою метою реформи є не розмежування землі на папері і не збільшення нормативів бюджетних відрахувань.
Крім того, глава держави заявив, що до кінця цього року тарифи на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах України необхідно привести до економічно обґрунтованого рівня.
Президент укотре нагадав свою вимогу: тарифи повинні бути обґрунтованими і справедливими для населення. Серед ключових напрямів впорядкування тарифної політики — технічне переоснащення та зменшення енерговитратності надання житлово-комунальних послуг.
Водночас керманич країни переконаний: модернізація первинної мережі надання медичної допомоги в усіх регіонах України має бути завершена до кінця 2012 року.
«Принцип «гроші ходять за пацієнтом» може бути реалізований лише на найближчому до людини рівні», — зауважив глава держави.
В. Янукович закликав голів ОДА дати оцінку запровадженим законодавчим змінам щодо покращення умов роботи бізнесу — безпосередньо з точки зору ефективності їх застосування в регіонах.
Президент, як повідомляє його прес-служба, доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову запропонувати кандидатуру віце-прем’єр-міністра, який відповідатиме за взаємодію України з Європейським Союзом.
 
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).