Микола ТОМЕНКО, заступник Голови Верховної Ради:
— Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій застерегла владу від боротьби проти своїх політичних опонентів шляхом відкриття кримінальних справ та утримання їх у тюрмі. Фракція «БЮТ-«Батьківщина» вимагає у середу розглянути постанову, підготовлену комітетами з питань закордонних справ та європейської інтеграції, яка передбачає чіткий план дій щодо виконання резолюції ПАРЄ. Також, враховуючи стан здоров’я Тимошенко, Луценка, Іващенка та інших і необхідність виконувати документи міжнародних інституцій, враховуючи, що пункт 3 резолюції ПАРЄ чітко апелює до Президента України розглянути всі наявні у нього правові заходи, щоб звільнити колишніх членів уряду та дозволити їм брати участь у наступних парламентських виборах, фракція «БЮТ-«Батьківщина» вимагає від Віктора Януковича забезпечити невідкладну зустріч із керівництвом нашої фракції, щоб обговорити, як він збирається виконувати рішення ПАРЄ та допустити до виборів Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів. Ми хочемо поговорити з В. Януковичем не як політики, а як державні діячі, українці й чоловіки. Переконаний, що Президент не знає реальної ситуації в Україні, не знає того, що робить його команда. Така розмова буде корисна не лише для України, а й для нього. Також вимагаємо невідкладно внести зміни до держбюджету-2012, якими забезпечити належне фінансування місцевих бюджетів.
Олександр КУЗЬМУК, Партія регіонів:
— Напередодні всенародного свята — Дня захисника Вітчизни — хочу вкотре привернути увагу до нагальних проблем, пов’язаних зі зміцненням обороноздатності нашої держави. Історія державотворення переконливо засвідчила: ігнорування оборонних питань, як правило, ставало головною перешкодою на шляху реалізації мрії нашого народу жити в самостійній та незалежній державі. На жаль, сьогодні проблеми безпеки залишаються для нашої держави актуальними, як ніколи. Світ навколо нас швидко змінюється, з’являються нові виклики та загрози, які набувають глобального характеру. Такий факт залишає під сонцем місце лише тим державам, які прагнуть стати сильнішими, а не слабшими. Позаблоковий статус України відкриває нашій державі свободу політичного вибору, передбачає налагодження дружніх стосунків із далекими і близькими сусідами. Водночас він категорично заперечує оборонний вакуум, оскільки може породити неправильне уявлення в світі про Україну, як сірої, тобто міжкордонної території. Прикро, коли ЗМІ і політичні діячі основні звинувачення та шельмування спрямовують на адресу людей у погонах, при цьому забуваючи, що за стан обороноздатності держави несуть відповідальність усі державні інститути. Ми можемо сміливо пишатися нашими військовими, які в непростих умовах чесно й гідно виконують покладене на них завдання.
Василь ЧЕРНІЙ, Народна партія:
— Постійні енергетичні виклики та вже політичне поняття — газ — мають нарешті змусити нас перейти до системних рішень для їх подолання. Позитивно змінити українську економіку та суспільні соціальні відносини може відкриття широкого фронту боротьби за високу енергоефективність, енергозбереження та заощадливість. Справа не тільки в підвищенні енергонезалежності та конкурентоспроможності, скільки в обов’язковому при цьому здійсненні модернізації технологій, соціальної інфраструктури, системи управління, менеджменту в енергоспоживанні та навіть модернізації свідомості в усіх прошарків населення та всіх рівнів керівників. Першочерговими, але найбільш складними проблемами є скорочення споживання та здешевлення теплової енергії на опалення житла та соціальної інфраструктури. Швидка заміна дорогих імпортних енергоносіїв на вітчизняні, в тому числі й місцеві, поновлювальні, та стимулювання повсюдно до кожної квартири вмотивованого встановлення приладів обліку і регулювання — це два основні першочергові заходи для всіх без винятку галузей народного господарства і соціальної інфраструктури.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Влада впевнено крокує до свого краху. Тому що послідовні. Влада уперто коїть ті самі дурниці, нічому не навчаючись, не бажаючи нічого слухати. Керівники держави, немов ті три східні мавпочки, — нічого не бачу, нічого не чую, нічого не кажу. Тривають репресії проти лідерів опозиції, Тимошенко та Луценка тримають у в’язницях, незважаючи на очевидну безглуздість та безпідставність обвинувачень. Влада вже навіть воює з сайтами в Інтернеті. ПАРЄ приймає безпрецедентно гостру резолюцію щодо України, авторитетні західні політики вже відкрито говорять про санкції до українських чиновників та міжнародну ізоляцію. Україна залишається без дешевих кредитів МВФ саме через переслідування режимом політичних опонентів, і про це чітко сказав Держдепартамент США. Світовий банк взагалі заявив про можливість розірвання відносин між Україною та МВФ. Україна вже потрапляє в міжнародну економічну ізоляцію і втрачає будь-яку інвестиційну привабливість. І весь український народ відвертається сьогодні від цих скомпрометованих бездарних політиків. За свої гріхи вони зібралися розплачуватися останнім національним надбанням: «Газпром» упевнено заявляє, що результат переговорів між Україною та Росією щодо нашої газотранспортної системи буде позитивним, звісно, для Росії. Адже переговори щодо консорціуму ідуть, як і хотів «Газпром», в односторонньому форматі, без Європи. Наші національні інтереси стали предметом кулуарних торгів, влада може в будь-який момент здати українську газотранспортну систему взамін на примару дешевого російського газу.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Виборча кампанія розпочалася минулого тижня 8 лютого 2012 року і була розпочата саме БЮТ, який ставив перед собою лише одну мету — в будь-який спосіб сподобатися виборцю, привертаючи до себе увагу шляхом скандальних штучних піар-акцій. Обраний фракцією БЮТ метод дискредитації політиків, сфабрикований корупційний скандал є традиційним і улюбленим інструментом, неодноразово використаним цією політичною силою для компрометації своїх політичних опонентів. А те, що «Реформи заради майбутнього» стали опонентом для БЮТ, — не дивно, бо в нас різні погляди на майбутнє. Ми хочемо досягнути такого результату: сильна Україна, заможні громадяни, потужна економіка, здорові та впевнені у собі українці, які пишаються тим, що живуть у цій країні. А те, що хоче БЮТ, — це влада, влада і ще раз влада. Тому й постійно втягуються у скандали, розбори, розділяючи людей на друзів і ворогів, дискредитуючи чинну владу та принижуючи Україну. Дивно чути заяви БЮТ, що нібито хтось розколює фракцію, вимагаючи у будь-який спосіб залучити депутатів до більшості. 53 депутати з фракції своєчасно розібралися в тому болоті, куди потрапили, виправили життєву помилку та зараз займаються притаманною саме депутатам Верховної Ради роботою.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Комуністи вимагають негайно припинити будь-які відносини із МВФ. Остання умова, що її ця міжнародна фінансова спекулятивна організація висунула Україні в обмін на чергові доларові кредити, — це нахабний політичний ультиматум. Ідеться про підвищення ціни на газ для населення з 1 березня цього року на 30% і ще по 20% кожні півроку. А також про підвищення ціни на газ для підприємств теплокомуненерго на 50%. Це негайно призведе до підвищення цін на продукти та товари, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, про що свідчить підвищення з 1 березня тарифів на воду. З нами намагаються розправитися так само, як з народами Греції, Іспанії та інших держав. Чому стало можливим хамське ставлення до нашої незалежності МВФ? Бо реформи в Україні проводилися за їхніми рецептами, в інтересах Заходу, а не народу України. Саме ці реформи спричинили захоплення економічного простору України закордонними виробниками, сформована олігархічна система влади. Гроші олігархів, украдені в українського народу, перебувають в офшорних зонах під контролем МВФ. Це політика соціального геноциду.