А принаймні два мільйони тонн картоплі та овочів з початком нового сезону взагалі підуть на смітник
 
Найближчим часом значного зростання цін на картоплю не очікують. Про це повідомила керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. За її словами, прогнозується збереження порівняно низьких цін на бульбу упродовж найближчих півтора року. У нинішньому сезоні площі під культурою у промислових виробників розширяться на 5 відсотків, а населення уріже «картопляні плантації». При цьому для посадки здебільшого використовуватимуть продовольчу бульбу, яку не вдалося продати, а не якісний насіннєвий матеріал. Також виробники економитимуть на технології та обробці, що призведе до зниження врожайності. При цьому виробництво все одно перевищить внутрішнє споживання.
Президент Асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко повідомив, що, за статистикою, в Україні щорічно вирощують близько 20 млн. тонн бараболі, а в 2011-му зібрали 23 млн. тонн. А споживання картоплі на душу населення дорівнює лише 131 кг. Тобто загалом по країні за рік з’їдається близько 5 млн. тонн, з них на ринку купується лише 2 млн., а ще 3 млн. тонн — продукція з власного городу. Крім того, 4 млн. тонн бульби використовується як насіннєвий матеріал, 4 млн. — на корми, решта псується і викидається. На промислову переробку — виробництво крохмалю і чіпсів — використовують лише 0,1 відсотка вирощеної бараболі. А експорт української картоплі ускладнений через невідповідність стандартам якості.
Як повідомила Тетяна Гетьман, у сезоні 2011—2012 збитки від вирощування бульби та овочів сягнуть кількох мільярдів гривень. Адже близько двох мільйонів тонн картоплі та овочів доведеться викинути на смітник, бо внутрішній ринок просто не зможе спожити таку кількість продукції, яку виростили аграрії. Тобто це наслідок перевиробництва в Україні, що збіглося з перевиробництвом в Росії та ЄС. З початком відлиги ціни на картоплю та овочі знову підуть вниз досить різко, й піку зниження досягнуть у середині квітня. Тоді ж доведеться й братися за утилізацію надлишків продукції, яка почне масово загнивати.
За прогнозами, стару бульбу реалізуватимуть до липня, а цибулю минулорічного врожаю продаватимуть ще і в серпні.
А загалом сезон стане серйозним тестом на професіоналізм для галузі, наголошувалося під час ІV міжнародної конференції «Картопля і овочі України-2012», що відбулася минулого тижня в Києві. Продовжити роботу зможуть лише ті виробники, які навчилися аналізувати ринок, інвестували не лише у вирощування, а й у маркетинг та якість продукції. А за словами автора проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Андрія Ярмака, прогнозується зниження площ і середньої врожайності під овочами борщового набору — передусім через погіршення фінансового стану підприємств галузі. В подальшому це призведе до зростання цін на овочі, проте цілком імовірно, воно буде недостатнім, щоб галузь знову стала прибутковою.