Не більше п’яти сантиметрів снігу було на полях південних районів Вінниччини, коли вдарили перші морози. Благенька «ковдра» не захистила озимину.
Значних втрат зазнали хлібороби Ямпільського району. За попередньою інформацією фахівців районного управління сільського господарства, пересівати доведеться приблизно 90 відсотків площ із загального клину 16 тисяч гектарів.
— Озимий ріпак знищено повністю, — каже начальник Ямпільського районного управління сільського господарства Олександр Савчинський. — Пшениця і ячмінь вистояли краще, але втрати теж значні.
За словами співрозмовника, у районі почали досліджувати стан посівів. Першими відібрали «моноліти» у господарстві села Миронівка. «Методика дослідження відома, — розповів керівник господарства Іван Катрук. — На різних ділянках поля вирізаємо квадрати, розміром 30х30 сантиметрів і глибиною 15 сантиметрів. Кладемо їх у приміщення з температурою 18 градусів, поливаємо і чекаємо, як рослини проявлять себе у таких умовах. На жаль, отримані результати виявилися гірші, ніж сподівалися — пересівати доведеться майже всю площу».
Керівник центру забезпечення агропромислового виробництва обласного управління сільського господарства Олександр Корнійчук запевняє, що в інших районах області ситуація з озиминою краща. «У тих господарствах, де сівбу розпочали на початку серпня, рослини перерослі, але коренева система збереглася, пошкоджена тільки листова поверхня, — уточнює
О. Корнійчук. — Краще витримали морози посіви, де зерно лягло в грунт на рекомендованих наукою попередниках. У нас у такий спосіб посіяно озимі на 92 відсотках площ. Майже повністю втрачено рослини там, де сіяли у пізні терміни».
Вінницька область.