В управлінні Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області прокоментували інцидент, який стався в Калінінській виправній колонії № 27 у Горлівці. За словами начальника управління Юрія Приходька, до чергової частини колонії зайшли троє засуджених, які почали обурюватися тим, що їхній колега опинився в дисциплінарному ізоляторі.

«У черговій частині перебували двоє співробітників: черговий та начальник відділення посиленого контролю. Вони намагалися пояснити засудженим неправильність їхньої поведінки. Після цього вжили заходів для того, щоб відправити їх назад. Засуджені зчинили опір. У процесі боротьби черговий отримав проникаюче ножове поранення», — розповів начальник управління. Він додав, що до приміщення засуджені змогли проникнути за допомогою саморобної відмички, а ножі зірвали із ланцюга в кімнаті для приймання їжі.

За кілька днів після інциденту було заплановано обшук на дільниці посиленого контролю, де утримуються, за висловом Юрія Приходька, засуджені «негативного спрямування, тобто ті, які скоюють додаткові правопорушення, мають заборонені предмети, не хочуть ставати на шлях виправлення». Перед обшуком 11 засуджених скоїли акт завдавання собі тілесних ушкоджень, надрізавши передпліччя в районі кисті одноразовим лезом від станків для гоління. Керівник управління припускає, що це була спроба уникнути обшуку.

«Поранення, які вони завдали собі, — легкі тілесні, — заявив керівник управління. — Обшук було проведено. На дільниці виявлено заборонені предмети: три мобільні телефони, невелика сума грошей, колючо-ріжучі предмети».

Загалом же в колонії були вилучені 31 мобільний телефон, DVD, заточені металеві пластини.

 За словами Юрія Приходька,  управління розпочало службове розслідування, а до начальника колонії та несумлінних співробітників обіцяє вжити заходи реагування.

Стан пораненого працівника колонії задовільний, а 27-річний нападник перебуває у слідчому ізоляторі. Він чотири рази судимий за крадіжки та розбій. За фактом нападу прокуратура порушила кримінальну справу.

 

Донецька область.