У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вчора відбулася зустріч народних депутатів із делегацією експертів Ради Європи. Мета заходу — обговорити невраховані пропозиції експертів РЄ до проекту Кримінального процесуального кодексу (реєстр. №9700). Участь у ньому також узяли представники Спілки адвокатів, правоохоронних органів, Генеральної прокуратури та правозахисники.

Ця зустріч, як зауважив голова комітету Віктор Швець, спрямована на якомога швидше проходження стадії підготовки законопроекту до другого читання. «Ми хочемо зробити все можливе, щоб уникнути помилок, які могли б призвести до колапсу правової системи, до серйозних розбалансувань у ній», — сказав народний депутат. Водночас, звертаючись до міжнародних експертів, він зазначив: «Хочу, щоб ви зрозуміли: в українського народу є своя ментальність правової системи. У ній задіяно понад 500 тисяч осіб, і змусити їх працювати за новими правилами за один день неможливо. Потрібен певний перехідний період, щоб українська правова система могла адаптуватися».

Що ж стосується зауважень міжнародних експертів, то вони, за словами голови наукового комітету Агенції з основних прав Європейського Союзу Джеремі Макбрайда, насамперед спрямовані на відповідність норм проекту кодексу положенням Європейської конвенції з прав людини. «Зрозуміло, що є певні труднощі з виконанням цієї конвенції, з огляду на кількість справ, які подаються до суду у Страсбурзі», — сказав він. Водночас, висловлюючи пропозиції, експерти прагнули забезпечити ефективність системи кримінальної юстиції, адже кримінальне законодавство працює лише тоді, коли є всенародна довіра до нього, впевнений Д. Макбрайд.

Власне, під час зустрічі обговорювали зауваження до 47 статей проекту кодексу. Одне з них стосується стадії дослідчої перевірки матеріалів. Точки зору щодо цього питання, щоправда, розділилися. Частина учасників зустрічі висловилися за ліквідацію цієї стадії, решта — за збереження.

Як зауважив перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник, дуже важко прощатися з минулим і сприймати революційне нове. На його думку, це дещо зайва стадія, яка нічого не вирішує.

Водночас його колега по комітету Володимир Мойсик дотримується протилежної точки зору. За його словами, такі норми про стадію дослідчої перевірки є в кодексах Росії, Німеччини тощо, і там це обов’язково виконується. А оскільки в наших традиціях тоннами писати заяви одне на одного, то ця стадія має право на життя.

Робота над проектом Кримінального процесуального кодексу триває. Як повідомив В. Швець, на даний час до документу надійшло понад 1000 пропозицій. Однак з початком пленарного тижня їх буде набагато більше, додав він, можливо, декілька тисяч. У цьому контексті голова комітету нагадав, що останній день внесення поправок — 23 лютого. Після того абсолютно всі пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи буде внесено у відповідні таблиці. З кожної із них комітет ухвалюватиме відповідне рішення.

На знімку: під час зустрічі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.