Народний депутат Леся Оробець минулого тижня зустрілася зі студентами та викладачами Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та представила один із зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів «Про вищу освіту», співавтором якого вона є. Альтернативний проект викликав велику цікавість у слухачів, тож обговорення вилилося у жвавий обмін думками. Студентство пропонувало своє бачення розв’язання проблеми фактичної відсутності практики в процесі здобуття професії, постійного зростання плати за навчання, неможливості працевлаштуватися після закінчення вишу, відсутності права вибору студентами викладачів... Леся Оробець повідомила, що в обговорюваному документі автори врахували більшість болючих питань, які порушує молодь, бо при його написанні орієнтувалися на студентство.
«Я тут для того, щоб слухати», — зауважила одразу народний обранець. У нашій державі понад 900 вишів, тоді як, до прикладу, у Франції їх тільки 50, отож, там держава в змозі фінансувати ці заклади. Леся Юріївна також поділилася такими міркуваннями: «За кордоном основна стаття доходу університету формується не за рахунок контрактної форми навчання, а за рахунок університетської науки. Виші самі заробляють на себе, бо проводять платні дослідження, співпрацюють із бізнесом. Наші університети ще не практикують таких механізмів, тому це слід змінити». Леся Оробець не виступає за скорочення вишів, але, на її думку, потрібно змінити підхід до формування державного замовлення, створити справді конкурентне середовище.
Щоб донести свої переконання до українців, парламентарій уже провела і продовжує проводити подібні зустрічі в багатьох вишах країни.