Учора відбувся перший офіційний візит в Україну Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергія Наришкіна. Голова Верховної Ради Володимир Литвин після зустрічі з російським колегою зазначив, що цей візит — не тільки символічний жест, а й свідчення того, що обидві держави стоять перед необхідністю забезпечення нової якості рівня двосторонніх відносин. А також свідчення того, що в подальшому співробітництві повинна бути істотно активізована роль парламентів обох країн.
Сергій Наришкін назвав символічним те, що його візит в Україну проходить у дні, коли відзначається 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Росією. «І все це підкреслює стратегічний характер партнерства і пріоритетність розвитку відносин із братньою Україною», — сказав він.
В. Литвин і С. Наришкін (на знімку) обговорили комплекс питань, що стосуються посилення парламентської складової в розвитку багатосторонніх зв’язків між двома країнами. Щоб підвищити рівень і статус україно-російської міжпарламентської комісії сторони підписали заяву про те, що керівники парламентів України і Росії очолять двосторонню міжпарламентську комісію. Перші два засідання цієї комісії пройдуть цього року в Дніпропетровську та Воронежі до парламентських виборів в Україні. Темою обговорення стане інтелектуальна складова — співробітництво у сфері ракето- і літакобудування. Дату проведення засідань визначить робоча група міжпарламентської комісії.
Ще одне важливе питання — угода про зону вільної торгівлі на просторі Співдружності незалежних держав (СНД). Досягнуто домовленості про одночасний синхронний розгляд цього важливого документа парламентами обох країн. Його прийняття має істотно полегшити умови здійснення торговельних операцій між господарюючими суб’єктами України і Росії. Керівники українського й російського парламентів також домовилися про ратифікацію угоди про порядок перетину кордону жителями прикордонних областей України і Росії. З російської сторони ратифікація не потрібна, бо цей документ не містить інших норм, ніж ті, що наявні в російському законодавстві. А Верховна Рада планує ратифікувати угоду 22 лютого. Обговорювалася також можливість ратифікації з російської сторони ратифікованої раніше Верховною Радою України угоди про відкриття та функціонування інформаційно-культурних центрів, що сприятиме розвитку й розширенню гуманітарного співробітництва між двома країнами.
Підбиваючи підсумки 20-річчя україно-російських відносин, сторони були єдині в тому, що «період шлюборозлучного процесу», коли була «демонстрація дипломатії невдоволення», закінчився. «Тому що ми не можемо дозволити собі розкіш увесь час повертатися в минуле, ми повинні думати про те, що робити сьогодні й у майбутньому, маючи потужну історичну, духовну, політичну і людську основу для розвитку відносин», — підкреслив В. Литвин на брифінгу після зустрічі з С. Наришкіним. Свідченням цього, за його словами, є домовленість про синхронний розгляд та ухвалення низки резонансних рішень. «Це дозволить вийти на діалог і практичне вирішення в усіх напрямах, — сказав В. Литвин. — Минуле нас не розділяє, а, навпаки, вимагає від нас більше відповідальної роботи на якісно іншому рівні».
Сергій Наришкін у цілому високо оцінив досягнутий рівень взаємодії і підкреслив, що в Росії дуже дорожать контактами, які є між двома країнами та парламентами.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.