Погоджувальна рада
 
Для розгляду в парламенті нинішнього пленарного тижня заплановано 90 питань, із них 28 внесено Кабінетом Міністрів. Під час години запитань до уряду в п’ятницю, 24 лютого, фракції парламентської більшості — Партії регіонів, Народної партії та Комуністичної партії — зажадали заслухати міністра аграрної політики Миколу Присяжнюка щодо стану озимих культур та підготовки до весняно-польових робіт в Україні. А опозиція — міністра закордонних справ Костянтина Грищенка про виконання резолюції ПАРЄ щодо України. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував компромісний варіант — заслухати обох міністрів.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував включити до порядку денного ще декілька законопроектів, зокрема, про реформування нафтогазового комплексу, про морські порти. І не розглядати законопроект про паломництво, оскільки він викликає збурення серед представників різних релігійних конфесій. О. Єфремов відзначив, що під час зустрічей з людьми в регіонах найбільше порушувалися питання про пенсії та зарплати бюджетникам. Мінімальні пенсії зросли, а решта — ні. За його словами, Кабінет Міністрів має прискорити вирішення питання про зростання пенсій та зарплат, що було задекларовано, щоб парламент міг своєчасно прийняти відповідні зміни до цьогорічного держбюджету.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин запевнив, що парламент не розглядатиме питання, які збурюють суспільство. Не розглядатиметься наразі й законопроект про вищу освіту (що вимагали пікетувальники перед погоджувальною радою). В. Литвин нагадав, що при Кабінеті Міністрів створено робочу групу, яка доопрацьовує цей законопроект, після чого до парламенту урядом буде внесено новий законопроект. Глава парламенту також запропонував заслухати 16 березня уряд та керівництво Пенсійного фонду — які є резерви для зростання пенсій, як наповнюється Пенсійний фонд. Зокрема, прокоментувати ситуацію, про яку писали у ЗМІ, що в Києві 200 тисяч осіб офіційно отримують зарплату... 600 гривень, і серед них навіть... футболісти. Хоча, як відомо, у Києві таких низьких зарплат уже немає.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко висловив пропозицію включити до порядку денного також законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування доплат на харчування військовослужбовцям, щодо соціальних гарантій та пенсійного забезпечення педагогічних та фармацевтичних працівників, які працюють у сільській місцевості, посилення відповідальності за наругу над могилами, а також проект постанови Верховної Ради щодо відзначення 110-річчя матері-героїні, котра виховала 11 дітей, Олександри Деревської.
Фракція Народної партії, зауважив її лідер Ігор Шаров, підтримує ініціативи уряду, спрямовані на посилення соціального захисту населення. І наголосив, що в уряду мають бути не окремі пропозиції, а чіткий план дій, спрямований на диференціацію пенсій та збільшення зарплат у бюджетній сфері.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина» і надалі наполягає на розгляді питання про виконання резолюції ПАРЄ щодо України. Голова фракції Андрій Кожем’якін повідомив, що Комітет у закордонних справах розробив план заходів із виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна перед міжнародною спільнотою.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко висловив стурбованість щодо інформації, яка з’явилася у ЗМІ, начебто буде змінюватися закон про вибори народних депутатів через подання народних депутатів від більшості до Конституційного Суду. Начебто хочуть змінити порядок формування виборчих комісій, зняття кандидатів із реєстрації. Опозиція вважає, що вибори мають відбуватися за уже схваленим законом. 
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» запропонувала зняти з розгляду законопроекти про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, оскільки парламент доопрацьовує нову редакцію КПК. І включити до порядку денного законопроект про енергетичний баланс України.
Під час погоджувальної ради виникла гостра перепалка між лідером фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрієм Кожем’якіним і заступником голови депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Володимиром Каплієнком. А. Кожем’якін вимагав припинити будь-які заяви про позбавлення депутатської недоторканності Романа Забзалюка і або створити ТСК, або відреагувати публічно щодо підкупу депутатів у парламенті. Натомість В. Каплієнко стверджував, що опозиція своїми діями дискредитує парламент, всю владу і українську державу перед міжнародною спільнотою. А глава парламенту Володимир Литвин вважає, що повинна бути моральна оцінка вчинків депутатів. І якщо Генеральною прокуратурою буде встановлено факт підкупу депутатів, то відповідальність мають нести і той, хто брав, і хто давав хабар.
Щодо обрання нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, то, як ішлося на погоджувальній раді, наразі обговорюється дві кандидатури — відомого правозахисника Євгена Захарова та нинішнього Омбудсмана Ніни Карпачової.
Олександр Омельченко, Володимир Рибак.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua