Вирубування лісосмуг на Херсонщині триває не одне десятиліття, але тільки зараз мешканці краю особливо гостро відчули на собі їх наслідки. 

У лютому степами Таврії прокотилася ціла серія потужних буревіїв, які, наче лезом бритви, зрізали з полів шар родючого грунту, перемішаний зі снігом, і кинули його на автотраси. У багатьох районах такі «самуми» фактично заблокували рух на десятках другорядних доріг — їх перекрили купи землі та піску подекуди більше метра заввишки! Місцева влада погоджується, що лісосмуги треба терміново поновлювати, але в більшості випадків далі слів та закликів справа не рухається — в бюджетах немає коштів. А от у Новотроїцькому районі Херсонщини чекати на фінансові «вливання» від казни не стали: тутешні фермери та аграрні кооперативи «склалися» і за сприяння райдержадміністрації замовили обласному управлінню лісового та мисливського господарства відновлення одразу двадцяти гектарів лісосмуг. Це обійдеться селянам у понад тридцять тисяч гривень, але «шкурка варта вичинки» — знищення пиловими бурями майбутнього врожаю завдало б набагато більших збитків.

 

— Двадцять гектарів зелених насаджень — тільки початок. Нині готуємо документацію на відновлення старих та створення нових лісосмуг на площі 140 га. Причому саджати дерева будемо не в два ряди, як раніше, а в шість—вісім, щоб вони надійніше прикривали поля від вітру та краще затримували сніг, — розповідає голова Новотроїцької райдержадміністрації Петро Збаровський.

Висадження одного гектару лісосмуги, залежно від вартості саджанців, на Херсонщині коштує від 1,2 до 2,3 тисячі гривень. Кошти чималі, проте шукати їх усе одно доведеться. Адже в таких районах області, як Чаплинський, Генічеський, Новотроїцький, уже вирубано до половини захисних насаджень, та й в інших втрати становлять від 15 до 25 відсотків — де менше лісу, там браконьєри із сокирами та пилками частіше навідуються саме до лісосмуг.

Захисники природи вважають, що Херсонщині потрібна регіональна програма відновлення лісосмуг, із конкретними термінами виконання поставлених завдань. Однак розробити її порівняно легко, важче відшукати кошти для реалізації.

Вл. інф.

Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.