Ще в 2009 році раніше тричі судимий Павло Мисяк (прізвище змінено) на центральному проспекті Ушакова в Херсоні напав на жінку — затиснув їй рота, щоб не кричала, а потім вихопив із рук сумочку з мобільним телефоном і гаманцем. На крик прибіг ще один перехожий, підтягнувся наряд міліції, і спільними зусиллями правоохоронці разом із добровільним помічником скрутили грабіжника, поруч із яким виявили й крадену сумочку.

Здавалося б, зі справою все зрозуміло: ось потерпіла, ось свідок, ось речові докази. Однак слідчий Суворовського райвідділу міліції Херсона не захотів витрачати час на пошук двох обов’язкових понятих для підписання протоколу огляду місця події — під ним були проставлені вигадані прізвища. Із цього все й почалося.

Кримінальну справу порушили за статтею 186 КК України й навіть довели її до суду. Суд Суворовського району обласного центру «неправильний» протокол спочатку просто прогледів і визнав Павла Мисяка винним у грабежі, присудивши йому п’ять років позбавлення волі. Однак під час перевірки матеріалів слідства прокуратура виявила фальсифікацію. А вже Апеляційний суд Херсонщини відправив справу на новий розгляд, за підсумками якого Суворовський райсуд виправдав любителя чужих сумочок, бо докази проти нього були зібрані з грубими процесуальними порушеннями. Прокуратура теж не залишилася осторонь і порушила другу кримінальну справу — за фактом посадової підробки, а після і стосовно конкретного слідчого, який на той час написав рапорт про відставку. Розгляд триває третій рік, і кінця-краю йому не видно.

— Зараз колишній слідчий оскаржує у суді постанову про порушення кримінальної справи, тому розслідування призупинено, і обвинувачення йому поки що не пред’явлено. Водночас прокуратура подала касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України й на вердикт, який повністю виправдує Павла Мисяка. Адже реально скоєний злочин ні за яких умов не повинен залишатися безкарним, — коментує начальник відділу з нагляду за дотриманням законів органами внутрішніх справ прокуратури Херсонщини Наталя Котенко.

На жаль, «брак» у роботі міліцейських слідчих у країні стає дедалі поширенішим і небезпечнішим явищем. Це визнає і начальник обласного управління МВС генерал-майор Валерій Литвин, який з прикрістю згадав про те, що тільки за минулий рік на дослідування було повернуто аж 211 кримінальних справ — на два десятки більше, ніж у 2010-му. Але ж за кожною такою справою — людські долі, чиєсь горе й невиплаканий біль!

Херсон.