Громадськості достеменно відомо: ліс крали й крадуть. Просто подекуди більш «делікатно», а подекуди настільки нахабно, що навіть, здавалося б, сторонні люди жахаються. Що це доконаний факт, а не вигадки «місцевих дідів-горлопанів» — підтвердила прокуратура Закарпатської області, яка провела перевірку «додержання вимог законодавства України про раціональне використання, охорону та відтворення лісових ресурсів». Виявлено цілу низку порушень як вимог Лісового кодексу України, так й іншого  законодавства.

І ось перший висновок правоохоронців: упродовж останніх років виявляються сотні фактів самовільних рубок у лісах державної власності фізичними та юридичними особами-лісозаготівельниками, а також працівниками облуправління лісового та мисливського господарства й головного держспецлісогосподарського агропромислового підприємства «Закарпатагроліс». Лише торік самовільними рубками лісу на території області заподіяно збитків на суму понад 9 млн. грн., найбільше в лісовому фонді філій «Закарпатагроліс» — майже 5 млн. грн., решта суми збитків припадає на підприємства облуправління лісомисливського господарства. Хоч як дивно, але в більшості випадків працівниками лісової охорони порушники не виявляються. Так, із 803 випадків незаконних рубок лісу в 568, унаслідок яких заподіяно збитків на суму 5 млн. 370 тис. грн., винних не встановлено. 

Загалом упродовж лише минулого року прокуратурою порушено 20 кримінальних справ за фактами порушень законодавства України. З них 10 кримінальних справ — за фактами зловживань та недбалого виконання службових обов’язків працівниками державної лісової охорони підприємств управління лісового та мисливського господарства і філій «Закарпатагролісу». Більше того — перевірки засвідчили: самі працівники держпідприємств обллісомисливгоспу і філій «Закарпатагролісу» вдаються до вчинення незаконних рубок. За такими фактами прокуратура області в минулому році порушила 8 кримінальних справ. У більшості випадків посадові особи лісової охорони не запобігають вчиненню лісозаготівельниками правопорушень, а лише констатують такі факти. Неефективною є діяльність лісової охорони й щодо відшкодування підприємствами-лісопорушниками завданої шкоди.

Є також випадки неправильного визначення працівниками лісової охорони розмірів шкоди, завданої лісу. Таке мало місце у філії «Тячівдержспецлісгосп» того ж «Закарпатагролісу». У зв’язку з цим, повідомили кореспондентові «Голосу України» у прес-службі прокуратури Закарпатської області, міністру АПК України спрямоване відповідне подання. Високопосадовець і має вирішити рівень відповідальності тих керівників державних підприємств, які уповноважені належно охороняти ліси Карпат. Бо деякі з них, як випливає з документів правоохоронців, воліли б перетворити лісове багатство на свою вотчину — так кортить «урвати» якомога більше, поки є нагода.

Закарпатська  область.