Мабуть, небагато знайдеться таких, хто, виїхавши колись будь-куди зі свого хутора, села, чи містечка, не згадує потім батьківську оселю, садочки, краєвиди довкола, стежини, які вивели його у великий світ. А в земляцькі організації, що діють у столиці України, згуртовуються не тільки такі, а передусім ті, що конкретними справами, всілякою допомогою засвідчують свою вірність, відданість і любов до дорогого серцю свого життєвого гнізда і краю взагалі. Саме про це йдеться спершу на щорічних конференціях представників районних відділень, а згодом на загальних зборах усіх членів Чернігівського земляцтва.

Тож, попри морозну погоду і певну складність дістатися до Міжнародного виставкового центру, на збори прибуло близько 2000 тисяч чернігівчан, що мешкають і працюють у столиці.

А чи були якісь особливості цьогорічних зборів? — запитав у  першого заступника голови ради, виконавчого директора товариства Тетяни Літошко.

— Як ніколи раніше, цього разу у зборах взяло участь значно більше народних депутатів України, уродженців Чернігівщини, — відповіла Тетяна Андріївна. — На наших зборах були присутні представники майже всіх обласних земляцьких організацій. На зібрання приїхали представницькі делегації з кожного району, керівники релігійних організацій області, численна група бізнесменів, котрі зацікавлені у налагоджені зв’язків із земляками-киянами.

Перед початком зборів прибулі на них під бадьору музику та спів ансамблю «Сіверські клейноди» мали можливість ознайомитися з численними виставковими стендами художніх творів, майстрів народного мистецтва, а також друкованої продукції чернігівських майстрів.

Відкриваючи збори, голова ради Чернігівського земляцтва Віктор Ткаченко привітав присутніх у залі високоповажних гостей, славних земляків Івана Плюща, який двічі був Головою Верховної Ради України, Віктора Масола — Прем’єр-міністра України у 1994—1995 рр., Михайла Потебенька — Генерального прокурора України у 1998—2005 рр., Віталія Бойка — голову Верховного Суду України у 1994—2002 роках і заступника керівника фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Михайла Чечетова.

Звіт про роботу товариства у 2011 році Віктор Вікторович розпочав з нагадування про проведений торік за активного сприяння земляцтва конкурс серед школярів області «Поетичні струмочки Сіверського краю», що увінчався врученням премій переможцям і виданням збірки кращих віршів юних поетів-початківців, про участь у виданні близько 25 книг, як правило, на чернігівську тематику і вагомого колективного дослідження про історію населених пунктів Чернігівщини «Сіверські скрижалі».

Серед проведених минулого року більше 420 заходів вшанування земляків-ювілярів, участі у святах міст і сіл, ярмарках тощо особливо помітним було відзначення 10-річчя земляцької газети «Отчий поріг», до речі, єдиного друкованого видання серед всіх обласних земляцьких організацій.

А потім Віктор Ткаченко навів незначну частину з численних прикладів і фактів доброчинності членів земляцтва у культурній, економічній, освітній, медичній сферах, соціальному захисті, охороні духовної спадщини, краєзнавстві тощо. Ось лише деякі з них.

За сприяння Бобровицького відділення до міського бюджету з державного було додатково спрямовано 1,5 млн. гривень і передано 30 тисяч приватних коштів. На ремонт Кобижчанської загальноосвітньої школи передано 40 тис. гривень, школярам райцентру куплено 25 ноутбуків.

У селах Касянові, Любомудрівці почищено вісім криниць, два ставки, викопано нову водойму, Малозагорівській сільській раді передано п’ять комп’ютерів.

З ініціативи і за участі Городнянського відділення розроблено програму перспективного енергозабезпечення району, вартість якої — 

100 тис. гривень. При активному сприянні земляцтва вирішено питання виділення 4 млн. гривень на реконструкцію школи у Городні.

Здійснено розробку проекту відродження садиби-музею Василя Чумака в Ічні.

Надано допомогу в освітленні вулиць села Оболоння Коропського району. Школі села Червоне закуплено м’ячі, шахи та шашки, сітки для волейболу й тенісу, передано 70 новорічних подарунків. У смт Понорниця з 1 грудня 2011 року відкрито пункт гарячого харчування для 30 соціально незахищених громадян похилого віку.

Громаді села Жукля Корюківського району надані інвестиції для підготовки та проведення 100-річчя Свято-Покровського храму на загальну суму 110 тисяч гривень. Надана фінансова допомога для організації харчування учнів молодших класів малокомплектних шкіл. На розробку проекту спорудження у райцентрі нового меморіального комплексу жертв Корюківської трагедії зроблено перший земляцький внесок в сумі 3 тис. гривень.

Надана фінансова допомога для виготовлення пам’ятника воїнам-афганцям у Носівському районі.

За сприяння Сосницького відділення надано допомогу 20 землякам в проходженні діагностування та лікування в столичних медичних закладах.

Віктор Ткаченко навів багато прикладів придбання книг художньої літератури, підручників для бібліотек і шкіл районів, примноження та збереження культурної спадщини Чернігівщини, її унікальних пам’яток, інших доброчинних справ, здійснених земляками-киянами для малої батьківщини.

Щиро дякували членам земляцтва за турботу та підтримку в реалізації проектів з покращення інфраструктури в населених пунктах області, поліпшення інвестиційної привабливості краю, проведену історико-краєзнавчу роботу в ньому голова Чернігівської обласної держадміністрації Володимир Хоменко і голова обласної ради Анатолій Мельник. Вони нагородили почесними відзнаками кращих активістів товариства.

Подальше поглиблення співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області і товариства «Чернігівського земляцтва» у м. Києві в розв’язанні актуальних питань економічного та соціально-культурного життя області передбачено угодою обласної влади і товариства на 2012 рік, підписанням якої було завершено урочисту частину зборів.

Є в ній нібито загальний, але дуже важливий пункт: «Залучати в земляцтво ініціативних людей — вихідців із Чернігівщини, використовувати, їхні можливості для піднесення економіки, добробуту та культури рідного краю, зростання авторитету земляцтва». Бо, на жаль, не всі чинні члени товариства пропонують свої посильні можливості для надання різнобічної допомоги рідному краю. Втім угода містить чимало цікавих і конкретних заходів, реалізація яких потребує участі й зусиль значно більшої частини чернігівчан, що мешкають у Києві.

Підписання угоди: (зліва-направо) В. Хоменко, В. Ткаченко, А. Мельник.

 Фото Леоніда КОВАЛЕНКА.