Новина про надання працівникам ДАІ права зупиняти автомобілі боржників та одразу забирати їх, відправляючи на штрафмайданчик, збурила власників авто. У ЗМІ тут же з’явилися заяви про порушення прав людини. Чи справді можна позбутися автомобіля посеред дороги, чи все-таки «страшилки» нововведення дещо перебільшені?

Привід

Уряд змінив свою ж Постанову, якою визначався Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках. Завдяки цьому пункт 2 згаданої постанови передбачає, що у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до закону «Про виконавче провадження», працівник ДАІ негайно тимчасово затримує такий транспортний засіб та доставляє на спеціальний майданчик чи стоянку.

Заради об’єктивності треба зазначити, що вже не перший рік Інструкція про порядок взаємодії органів внутрішніх справ України та органів державної виконавчої служби надавала аналогічні права працівникам ДАІ з затримання транспортних засобів боржника та їх доставки на спеціальні майданчики чи стоянки тимчасового зберігання Державтоінспекції. Але досі питань не виникало, а тому можна сподіватися, що їх не буде й надалі.

Кого стосується

Торкнеться це положення боржників, які мають заборгованість будь-якого характеру — від несплати кредиту до комунального боргу. Але для того, щоб позбутися автомобіля, стосовно боржника має бути рішення суду, яким визначено його заборгованість та встановлено обов’язок відшкодувати борг. За результатами цього рішення державна виконавча служба відкриває провадження, видається постанова про розшук автомобіля. У свою чергу, держвиконавці вдаються до розшуку лише після невиконання боржником рішення в добровільному порядку, або відсутності коштів чи інших цінностей, достатніх для покриття заборгованості. При цьому чинне законодавство надає можливість боржнику запропонувати майно, на яке необхідно насамперед звернути стягнення. Чи погодиться з цим виконавець, важко сказати, але спробувати на цій стадії убезпечити себе від позбавлення того ж автомобіля можна. Якщо ж у боржника достатньо коштів та цінностей для задоволення вимог за виконавчими документами, то стягнення не може бути звернено на інше майно.

Не варто забувати, що дії держвиконавця можна оскаржувати, в тому числі дії, пов’язані з розшуком майна. Також заслуговує на увагу той факт, що стягнення на майно боржника повинно звертатися в розмірі й обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій і штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження. Тому, якщо сума боргу, наприклад, 500 гривень, то, звісно, арешт авто буде неадекватним боргу.

ДАІ лише виконує вказівку

Відповідно до Закону «Про виконавче провадження» постанова державного виконавця про розшук транспортного засобу боржника є обов’язковою для виконання органами внутрішніх справ, які його й здійснюють. При цьому витрати, пов’язані з розшуком транспортних засобів боржника, перевезенням, зберіганням та реалізацією майна, стягуються з боржника. Але тут варто врахувати інструкцію про проведення виконавчих дій, за якою виконавець може винести постанову про оголошення розшуку майна боржника за наявності письмової згоди стягувача відшкодувати витрати на розшук та авансувати зазначені витрати (крім випадків боргу за аліментами та ще декількох). Якщо банк, якому не повертають кредит, скоріш за все, проавансує зазначені витрати, то ЖЕК, якому ви не платите квартплату чи комунальні послуги, навряд чи.

Як це робиться

У разі потрапляння в поле зору працівників ДАІ автомобіля боржника, оголошеного у розшук, вони мають право негайно затримати автомобіль та доставити його на спеціальний майданчик чи стоянку (на штрафмайданчик).

Для цього у присутності двох свідків і представника організації, яка доставляє транспортний засіб на штрафмайданчик, працівник ДАІ має скласти акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, в якому зазначити:

— дату, час, місце виявлення транспортного засобу і підстави для тимчасового затримання та доставки на майданчик;

— свою посаду, місце роботи, прізвище, ім’я та по батькові особи;

— тип, марку, державний реєстраційний номер, перелік недоліків і пошкоджень транспортного засобу, які можливо встановити під час візуального огляду такого засобу;

— найменування, місцезнаходження та номер телефону організації, яка доставляє транспортний засіб на спеціальний майданчик чи стоянку, державний реєстраційний номер евакуатора;

— адресу місця зберігання транспортного засобу;

— посаду, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка виконує роботи з доставки транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку.

Підписують акт присутні під час його складання особи. До протоколу і акта огляду та тимчасового затримання транспортного засобу за можливості додаються фотографія транспортного засобу, що підлягає тимчасовому затриманню, і перелік речей, які перебувають у ньому.

До речі, як поняті можуть бути запрошені будь-які дієздатні особи, які не мають особистої зацікавленості у провадженні виконавчих дій і не пов’язані між собою або з учасниками виконавчого провадження родинними зв’язками, підлеглістю чи підконтрольністю. Кількість понятих під час вчинення виконавчих дій не може бути менше двох. Якщо їх узагалі не було або був один, вже є формальні підстави для оскарження.

Про тимчасове затримання транспортного засобу боржника ДАІ має повідомити державного виконавця протягом трьох діб. Повернути автомобіль зі штрафмайданчика можна буде на вимогу того ж держвиконавця.

Що з цього може вийти

За великим рахунком, щоб позбутися автомобіля, необхідно бути злісним невиконавцем судового рішення, звичайно, за умови, якщо держвиконавці не підуть найпростішим шляхом виконання рішень — відібрання за допомогою ДАІ автомобіля та його продаж. У будь-якому разі дії всіх причетних до процедури затримання авто можна оскаржити. Багато чого залежить від того, чи захочуть даішники займатися відловом боржників. Зважаючи на наші реалії, не виключено, що деякі інспектори ДАІ просто «домовлятимуться» з водіями-боржниками, що вони їх «не бачили». З іншого боку, ДАІ передусім має стежити за безпекою руху та забезпечувати його, ловити авто, які знаходяться у розшуку, — справа другорядна. А питання пошуку боржників та їх майна — проблема виконавчої служби і в неї для цього досить повноважень. Хоча, якщо врахувати, як «оперативно» працює наша виконавча служба, боржники ще довго їздитимуть на своїх авто. А про те, як реально працює державна виконавча служба, читайте у найближчих номерах «Голосу України».

Мал. Віктора ПОПОВА.