Переробники ініціюють перевірку росіянами свого підприємства
 
Чергова прискіплива увага Росспоживнагляду на території Російської Федерації до якості продукції українських сировиробників уже має певні непривабливі наслідки для чернігівського регіону. Щойно призупинило роботу досить потужне молокопереробне підприємство «Менський сир» ППКФ «Прометей». Останнє входить до групи ДП «Мілкіленд-Україна». Як нам повідомили, нині вживаються заходи по переорієнтації виробництва. Зокрема, у райцентрі Мена на існуючій базі сирзаводу вироблятимуть масло та сухе молоко.
Чи обґрунтовані закиди російського відомства до сирів цього чернігівського підприємства?
На наш запит ми отримали офіційну відповідь, де йдеться, що на всіх молокозаводах групи відсутнє обладнання, яке дозволяє додавати рослинні жири в молочні продукти.
Виробники вже направили на ім’я керівника Федеральної служби з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини Російської Федерації офіційного листа, в якому повідомили про свою згоду з пропозицією про перехід до формату безпосередньої взаємодії з конкретними заводами-виробниками. Вони запросили представників Росспоживнагляду найближчим часом відвідати заводи групи з метою контролю виробничого процесу і всієї продукції, що перебуває на 30-денному дозріванні.
Це, мовляв, допоможе  попередити виникнення у російського споживача будь-яких побоювань щодо якості улюблених ним українських сирів.
А ось як прокоментувала ситуацію з «Менським сиром» начальник сектору відділу з технагляду та з підтвердження відповідності харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Людмила Шаповалова:
— Звинувачення у фальсифікації продукції має спиратися передусім на документальні докази. Аналізувати необхідно не тільки наявність будь-яких речовин, а й їх кількість! Заяви ж були розраховані на неінформованість споживача. Ненасичені лінолева та пальмітолеїнова кислоти є природними складовими молочного жиру. Жирнокислотний склад останнього унікальний, відрізняється різноманітністю складових серед інших жирів тваринного та рослинного походження. Коров’ячий молочний жир містить понад 40 різних жирних кислот. Більшість їх присутні у надзвичайно малих кількостях. Співвідношення залежить від сезону, умов утримання тварин, раціону відгодовування, стадії лактації, породи, географічного положення місцевості випасання корів тощо. Споживач з власного досвіду знає, що літнє масло пластичніше, ніж зимове. 
Ненасичені жирні кислоти містяться в молочному жирі в порівняно невеликих кількостях, загально — 30—32%, у тому числі лінолевої — 3,0—5,5%, пальмітолеїнової — 1,5—2,0 (дані згідно з ГОСТом Росії ГОСТ Р 52253-2004). 
Хоча у «звинуваченні» Російської санітарної служби вони — основний аргумент. Пальмітолеїнова та лінолева кислоти належать до ненасичених незамінних жирних кислот, тобто не виробляються в людському організмі і мають неодмінно надходити з їжею. Вони є біологічно активними, надзвичайно корисними для людини сполуками, захищають клітини організму, сприяють належному функціонуванню систем та органів, беруть участь у фізіологічних процесах. Їх дефіцит викликає захворювання. Сам факт присутності цих жирних кислот у сирі не може бути показником наявності жирів немолочного походження в продукті.
Чернігівська область.