Учора в столичному парку ім. Тараса Шевченка робили добрі справи. Щиро, безкорисливо й з посмішкою. Не вірите? Саме так відзначали День спонтанного прояву доброти волонтери Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний альянс». Вони намагалися переконати перехожих у тому, що від склянки теплого чаю у морозний день та приязного ставлення світ може стати кращим. Акцію назвали «Епідемія доброти», намагаючись заразити нею всіх перехожих більше, ніж на один день. А кияни насторожено сприймали пропозиції випити чаю чи обійнятися. Тим більше під прицілом десятка телекамер, що намагалися зафіксувати небачене — безкорисливий прояв позитивних емоцій. Більшість відмахувалася від волонтерів, побоюючись «підвохів». Це вкотре доводить, що наше суспільство живе за принципом «з вовками жити — по-вовчому вити», а не «кожному за справами його воздасться».

 

А волонтери пообіцяли не зупинятися на дармовому чаї та безоплатних обіймах, які вчора пропонували всім перехожим. Уже завтра вони збираються провести акцію в одному зі столичних дитячих будинків, де передадуть дітям зібрані речі. Ще один проект молодих добродійників — «Зберемо книги для сільських шкільних бібліотек». Також небайдужі активісти хочуть допомогти онкохворим дітям. Але оскільки самі небагаті, то вирішили знайти небайдужих людей, яким пропонували залишити свої координати й потім об’єднати їхні зусилля.

— Добрі справи не мають обмежуватися одним днем. Ми хочемо показати, як просто їх робити, — підсумувала волонтерка Аліна Божнюк.

Виходить, те, що ми раніше називали «добрим і світлим» й думали, що часи його вже давно минули, все ще існує. Проте оскільки добрі новини цікавлять значно менше, ніж скандали та кримінальна хроніка, то саме цим останнім і «годує» нас телебачення. Тим часом, зателефонувавши до кількох центрів соціальних служб столиці, ми з’ясували, що люди дуже часто, анонімно й безкорисливо приносять туди іграшки та одяг. Ще одна «адреса для добрих справ» — Червоний Хрест. З’ясовується, туди теж часто зносять речі, які потім роздають бідним. Також, як уже днями писав «Голос України», є цілі об’єднання, котрі допомагають безпритульним та диким тваринам і птахам пережити зиму.

Підсумовуючи, можна сказати, що добрі справи в нас все-таки роблять, але оскільки, за словами героїні відомого радянського мультику, «прославитися ними не можна», то не дуже їх афішують.

Роздавала привітні листівки, розпитувала про добро й пила чай Тетяна ПАСОВА.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.