Весна обіцяє бути ранньою. Це віщують три львівські бабаки, які живуть у міському дитячому еколого-натуралістичному центрі. Сталі плюсові температури очікують після 15 березня.

 

Колись на Стрітення селяни виходили на поле і прислухалися, чи не свистять бабаки. Нині усе відбувається в міському парку. На святі бабака визначали, чи сімейство звіряток прокинеться, за їх температурою. Під час сплячки чотирилапі віщуни холодні, а перед пробудженням стають тепліші.

Всі троє львівських бабаків — Мишко, Маруся і Мартуся — активно свистіли (доказ — на знімку). «Це перша прикмета, що весна буде ранньою, — каже директор Львівського міського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. — Мишко після сну не побачив своєї тіні, бо стояла похмура погода. Це ще одна ознака приходу ранньої весни, на яку можна чекати через 4—5 тижнів».

Непроста доля львівських віщунів. Спочатку в еколого-натуралістичний центр невдоволені господарі принесли побитого Мишка. Тварина погризла домашні речі... Спершу, коли до клітки підходили люди, Мишко вдавав, що мертвий, — лягав на спину і задирав лапки. Один зі львівських олігархів почув про долю Мишка і придбав для нього за 300 доларів подружку Марусю. А торік до центру привезли ще одну самичку.

Фото Євгена Кравса.