Учора у Києві презентували спільну науково-технічну лабораторію «Технології та досліджень матеріалів та структур». Це результат угоди про співпрацю, підписаної рік тому Київським національним університетом (КНУ) ім. Тараса Шевченка та будівельною фірмою ТММ. У свою чергу, університет взяв на себе забезпечення кваліфікованим керівництвом та необхідним штатом проведення наукових робіт у лабораторії. А фірма ТММ для реалізації цього проекту надала територію та унікальне високотехнологічне обладнання.

Скануючий іонний мікрозонд — основна установка лабораторії. Вона дозволяє проводити фундаментальні наукові дослідження та розширити технологічні можливості у багатьох галузях. Зокрема у хімії, біології, фізиці. Променевий зонд можна застосовувати для створення аерогелю — теплоізолятора у будівництві, в авіабудуванні для підвищення експлуатаційних характеристик турбін.

— Лабораторія дає унікальну можливість студентам, аспірантам і науковцям Інституту високих технологій, що діє в університеті, підвищувати рівень своїх експериментальних пошуків. У ній працюватимуть наші фізики, математики, біологи, радіофізики. Ми раді, що маємо такі умови для досліджень. Такий плацдарм для нових відкриттів допомогли створити наші партнери з компанії ТММ і особисто її керівник Микола Григорович Толмачов, який добре розуміє, наскільки важливий для держави науковий поступ. Більше б таких партнерів-меценатів! Тоді б наші досягнення у всіх сферах давали б реальний результат, — зазначив ректор КНУ імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський.

Вл. інф.

Фото Юрія ТИВОНЧУКА.

На знімку: в першому ряду (зліва направо) перший проректор КНУ О. Закусило, директор ІВТ О. Третяк, ректор КНУ академік Л. Губерський, генеральний директор будівельної фірми ТММ М. Толмачов.