Днями на Крюківському вагонобудівному заводі презентували новинку підприємства — швидкісний двосистемний електропоїзд підвищеної комфортності. Він здатен розвивати швидкість до 200 км/год і, за свідченням фахівців, нічим не поступається зарубіжним аналогам. Кузова вагонів виготовлено з нержавіючої сталі, строк їхньої експлуатації збільшено до 40 років. 

Електропоїзд оснащено герметичними переходами, кондиціонерами, місцями для перевезення інвалідів в інвалідних візках, системою відеоспостереження, ТВ-моніторами, а також системами супутникової навігації і зв’язку, Wі-Fі. Є й система поїзного зв’язку «пасажир—провідник».
Інтер’єри вагонів спроектовано з урахуванням максимально комфортного розташування пасажирів на місцях першого, другого і третього класів, є буфет, усі місця оснащено розетками для живлення мобільних телефонів і персональних комп’ютерів. Навіть санвузли тут мало чим нагадують знайомі нам «поїзні» туалети — вони, швидше, схожі на готельні високого класу (хіба що без ванни і душу).
Звісно, комфортно тут почуватиметься й обслуговуючий персонал. Так, кабіна машиніста розроблена з урахуванням сучасних вимог ергономіки, санітарних норм і значно поліпшує умови праці самого машиніста. Тут теж є і спеціальна кліматична установка, крісло з широкими можливостями регулювання, найсучасніший пульт управління, а лобове скло навіть із підігрівом.
Позитивно оцінив новий поїзд і Президент України Віктор Янукович, який цими днями побував на заводі. Він наголосив, що питання будівництва вітчизняними підприємствами сучасних швидкісних потягів потрібно вирішувати разом з експертами на державному рівні. «Ми маємо на меті виробляти на території України сучасні швидкісні потяги, 90 відсотків яких буде експортовано», — сказав Віктор Янукович. Він звернув увагу керівників Міністерства інфраструктури та Укрзалізниці на важливість замовлень для вітчизняного машинобудівного комплексу: «Це ваш обов’язок. Я хотів би цю програму від вас побачити, щоб ми її розглянули, провели дискусії та прийняли правильне рішення».
...На жаль, на Євро-2012 наш поїзд дещо «запізнився», втім таку мету вагонобудівники собі і не ставили. Адже відповідного замовлення вони не отримували, а цей поїзд випустили практично із власної ініціативи і за власні кошти. А тим часом уже у травні на магістралі країни вийдуть швидкісні поїзди з Південної Кореї. Проте крюківські вагонобудівники принаймні довели, що й ми можемо не гірше.
На знімку: Віктору Януковичу новий поїзд сподобався.
Фото автора.