Скандал між опозиційними та провладними народними депутатами в парламенті набирає нових обертів. Фракція «БЮТ-«Батьківщина» на своєму сайті розповсюдила заяву щодо начебто відповідальності Голови Верховної Ради Володимира Литвина за перекупівлю депутатів, завдяки чому було здійснено формування пропрезидентської коаліції в парламенті. Натомість прес-служба Народної партії заявила, що «БЮТ-«Батьківщина» має нести відповідальність за своїх «тушок», а не перекладати її на інших.

«У подібних заявах немає нічого, крім безпорадного намагання перекласти відповідальність за результати власної діяльності з хворої голови на здорову, — йдеться у заяві Народної партії. — Корупційний скандал за участю Ігоря Рибакова і Романа Забзалюка, кожен з яких потрапив до Верховної Ради саме за списками Блоку Юлії Тимошенко, — це прямий наслідок низької людської і професійної якості кадрів у середовищі «БЮТ- «Батьківшини» та безпринципності, виявленої цією політичною силою при формуванні списку під час останньої виборчої кампанії.

У заяві наголошується, що «зради і переходи із фракції до фракції, за якими бютівці є абсолютними чемпіонами не лише в нинішньому скликанні Верховної Ради, а й за весь період існування українського парламенту, — закономірний результат усталеної в БЮТ практики купівлі-продажу депутатських мандатів та набору у свої лави олігархів і кримінальних авторитетів, чиї інтереси діаметрально протилежні інтересам України та українських громадян». 

Адже серед тих, кого назвали «тушками», мало не половина — колишні голови обласних організацій «Батьківщини». «Тому краще б бютівцям, замість розповсюдження абсурдних заяв, серйозно замислитися над якістю свого партійного активу», — стверджують у Народній партії.

Народники висловлюють цілковиту підтримку і солідарність із позицією Володимира Литвина щодо необхідності надання Генеральною прокуратурою України правової оцінки ситуації з політичною корупцією за участю 

Р. Забзалюка та І. Рибакова. «Переконані, що справедливе покарання цих осіб за корупційні дії зробить політичну ситуацію в парламенті та в країні загалом значно здоровішою та слугуватиме гарним прикладом на майбутнє для тих політиків, які керуються в парламентській роботі особистими вигодами, а не інтересами країни і суспільства», — підкреслюється в заяві. Натомість уже є реакція Генеральної прокуратури України на заяви Голови Верховної Ради Володимира Литвина, народних депутатів Ігоря Рибакова та Романа Забзалюка щодо ймовірного підкупу депутатів: Генеральний прокурор України Віктор Пшонка повідомив в інтерв’ю журналістам у Дніпропетровську, що такі заяви не належать до компетенції Генпрокуратури.

Вл. інф.