Що означають вчені ступені та звання за кордоном? Як вони співвідносяться з нашими?

Володимир КИЧКАСЬ, доцент.
Миколаїв.
Бакалавр
Цей академічний ступінь привласнюють тому, хто закінчив загальний курс навчального закладу, провчившись чотири—п’ять років.
Магістр
Він пройшов спеціалізацію й має право на практичну діяльність. У деяких університетах для одержання цього звання треба складати теоретичний іспит, в інших досить відвідувати заняття протягом двох років. Іноді для одержання ступеня магістра необхідно захистити «малу» дисертацію (thesіs). 
Іноді ступінь магістра одержують як «втішливий приз» після провалу захисту дисертації на ступінь доктора філософії.
Доктор філософії
Власник цього вченого ступеня має право викладати у вузі. У США, приміром, перший рік аспірант слухає лекції, на другий — готується до іспитів (у нас їх назвали б кандидатським мінімумом), третій — проводить дослідження, четвертий — завершує його й пише дисертацію.
Від здобувача обов’язково потрібно опублікувати в престижних журналах 5—10 експериментальних статей.
Захист дисертації в європейських та американських вузах відбувається скромно. Рішення ухвалюють два опоненти: «зовнішній» (з іншого університету) і «внутрішній» (можна з того ж факультету). Ухвалюється одне із шести рішень:
1. Роботу схвалити, ступінь присудити (рішення набуває чинності одразу, ВАК або його аналога немає).
2. Ступінь присудити за умови, що здобувач внесе в дисертацію певні зміни.
3. Робота загалом непогана, але недоліки її серйозні. Ступінь не присуджується, здобувачеві дають рік або два на доопрацювання та виправлення.
4. Дисертація непогана, але захист її не годиться. Здобувач одержує півроку або рік на підготовку до повторного захисту.
5. Дисертація слабка й не може бути виправлена, її автор одержує ступінь магістра.
6. І якість дисертації, і професійний рівень здобувача такі низькі, що повторний захист неможливий.
Оскільки закордонний ступінь доктора філософії аналогічний (принаймні теоретично) нашому ступеню кандидата наук, то одразу після захисту ви можете замовляти візитні картки з абревіатурою PhD (доктор філософії).
У США ступінь доктора філософії зазвичай розглядають як верхній щабель у науковій ієрархії. А в Британії й особливо в Німеччині зустрічаються й більш значимі ступені: DSc (доктор природничих наук), DLіtt (доктор гуманітарних наук) і DSocsc (доктор суспільствознавства). Ці ступені відповідають українському докторові наук.