Після холодів другим за рахунком стихійним лихом для багатьох мешканців міських районів приватної забудови Херсона стала відлига. Щойно розтанули крижані «пробки» у підземних трубах водопроводу, як вода ринула на поверхню через тріщини у них, і частково затопленим виявився житловий масив індивідуальної забудови Забалка. У тій його частині, що межує із берегом річки Кошова, вода, яку не вбирає промерзлий ґрунт, вже затопила присадибні ділянки, а подекуди й хати (на знімку) у провулках Прямий та 4-й Кошовий, чиїми власниками є здебільшого пенсіонери, безробітні та багатодітні родини. Котеджі починають руйнуватися, і люди фактично залишилися сам на сам з бідою.

— Воду доводиться відкачувати власним насосом просто на вулицю, де сусіди лопатами вирубують канавки у кризі. Та це не надто допомагає: протягом дня присадибні ділянки трохи підсихають, а за ніч на них знову сантиметрів із двадцять води. У мене вже стіни хати тріснули — побоююся, що вона завалиться, і дід—інвалід війни, котрий сам вже ходити не може, так і помре під уламками. Але ні мене, ні сусідів ніхто й слухати не хоче. Подзвонили на «гарячу лінію» міськвиконкому — реакції нуль. Телефоную на «101» до місцевого підрозділу МНС і чую нахабну відповідь: «Відкачувати воду — не наша справа. От коли ви всі потонете, ми приїдемо трупи витягати». Схоже, рятувати себе доведеться самим, — із гіркотою визнає Сергій Воробйов, безробітний власник підтопленого будинку в провулку Прямому, 5.
У такій самій скруті, але трохи з інших причин, опинилися і мешканці десятків приватних будинків на вулицях Польова та Ракетна. Їхню нерухомість та городи затоплюють фекалії. Щоб зекономити на підключенні до централізованої каналізаційної мережі, власники багатьох щойно зведених поблизу «палаців» нелегально врізалися до труб, які відводили з вулиць надлишок дощової води, і крадькома «перекидали» до них стоки з власних домоволодінь. Там вони замерзли, а нові порції сморідних потоків вирвалися нагору і ринули по чужих подвір’ях. Херсонські комунальники звично «кивають» на цих «винахідників», але потерпілі їхніх відмовок не приймають і слушно запитують: «Якщо нелегальні підключення до системи відведення дощових вод виявляли ще торік, чому їх раніше не демонтували, а порушників правил благоустрою не покарали?» Адже тепер вони мають невідомо скільки спокутувати чужі гріхи — з настанням весняного тепла по вулицях Польовій та Ракетній може прокотитися справжнісінький дев’ятий вал.
Фото автора.
Затоплений будинок у провулку Прямому.