Учорашня робоча поїздка Голови Верховної Ради України Володимира Литвина на Житомирщину почалася з села Барвинівка Новоград-Волинського району. Привід для цього був нерадісний: 9 лютого вранці в місцевій школі почався другий урок — і раптом почувся тріск. Це під вагою снігу обвалився дах (на знімку внизу). Санстанція заборонила подальше проведення занять. Як розповіла директор школи Людмила Щепер, виділено автобус, і дітей возять в сусіднє село Тальки, де заняття проводять у другу зміну.

Школа в Барвинівці має давні традиції. А навчати дітей грамоти тут почали ще в 1839 році. Нинішнє приміщення споруджено 1973 року. Володимир Литвин пообіцяв посприяти у виділенні коштів на ремонт. До того ж, зауважив він, треба не просто «підлатати, а зробити так, щоб приміщення відповідало сучасним вимогам». Він передав школі подарунок.

Затим — зустріч у Новограді-Волинському. Благодійний фонд «Майбутнє Полісся», заснований Володимиром Литвином, запросив на зустріч найздібніших і найобдарованіших дітей з кількох районів області.

А воно пов’язане з проблемами боротьби за ресурси, демократизацію, але основне, наголосив він, якість освіти. Саме це дасть змогу забезпечити перехід світу в нову якість. Людство повинно знайти нові джерела енергії, інакше вступить у силу теорія Мальтуса, згідно з якою потрібні війни, які урівноважували б дисбаланс між зростанням потреб і можливостями планети. Світ йшов цим шляхом, досить згадати війни, особливо Другу світову. Саме завдяки знанням будуть створені нові ліки, які продовжували б життя. Адже, коли не було щеплень, люди жили в середньому лише по 40 років. Зробити все це — знайти нові джерела енергії, можна за рахунок мізків. Тому фонд підтримуватиме таланти. «Генії, — сказав Володимир Литвин, — народжуються в провінції, а таланти розкриваються в столиці. Сьогодні, крім підтримки батьків, потрібна і стороння підтримка».

Звертаючись до молоді, він сказав: «Треба намріяти собі життя, як намріяв я, тоді з’являється бажання досягти цієї мрії. Кожна людина досягає стільки, скільки напланує, треба тільки збудити відчуття таланту невичерпних можливостей».

Володимир Литвин повідомив, що щойно повернувся з герцогства Люксембург, населення цієї країни менше половини Житомирської області. Там дуже високий рівень життя. В таких умовах важко пояснювати, що відбувається в Україні. Чому наші колосальні можливості не реалізуються. Сподіваюся, що нове покоління житиме у цивілізованому світі.

Ще одна важлива проблема роботи фонду пов’язана з тим, що самотність — це хвороба, яка вкорочує життя. Тому потрібно робити все для того, щоб люди мали можливість спілкуватися. Третій напрямок — діти, які через різні обставини позбавлені батьківського піклування.

Голова Верховної Ради вручив почесні стипендії учням і студентам, які не тільки відмінно вчаться, а й гарно співають, танцюють, грають на різних інструментах, займаються спортом. 10 тисяч гривень отримала місцева футбольна команда, відзначено і директора школи з Червоної Волі Михайла Іванюка, який святкує своє 70-річчя. Подарунки від Володимира Литвина отримали багатодітні сім’ї Каратаєвих-Лобазових, молода родина Омельченків, де вже є п’ятеро дітей і чекають на шосту, та інші.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.