Вітчизняні експерти презентували «Науково-практичний коментар до Закону «Про вибори народних депутатів»
 
Влада в українських реаліях — це доступ до відповідних можливостей, у тім числі й фінансових. Хоча за своєю природою влада — це засіб, який використовується в інтересах суспільства. З наближенням кожних наступних виборів ми сподіваємося, що ситуація зміниться, якщо не кардинально, то принаймні з’являться якісь ознаки поліпшення. Вітчизняні експерти у галузі права — народний депутат другого та четвертого скликань, професор права Віктор Мусіяка, доктор філософії в галузі права Олексій Гончарук та заслужений юрист України Володимир Сущенко — свої позиції щодо закону про вибори виклали у «Науково-практичному коментарі» (загалом у книги шість співавторів). Про це йшлося на прес-конференції.
За словами В. Сущенка, парламент поспішив з ухваленням закону в цілому, адже деякі статті вимагають окремого роз’яснення, яке можна отримати, звернувшись до Конституційного Суду. Зокрема, це стосується норми, за якою кандидатом у депутати може бути особа, яка досягла 21 року, тоді як право голосу вона отримує вже у 18 років. Цю статтю експерт вважає парадоксальною.
Та найголовнішою проблемою нових виборчих правил учасники прес-конференції назвали можливість одночасного балотування кандидатів у загальнодержавному та одномандатному округах. На їхню думку, ця норма не випадково з’явилася в документі, а була закладена навмисно. І це за того, що 1998 року Конституційний Суд вже визнавав її такою, що суперечить Основному Закону.
Тож рано чи пізно, переконаний В. Мусіяка, може з’явитися рішення суду щодо цієї норми. Гірше буде, якщо це станеться вже під час кампанії. «Не хочу навіть прогнозувати, чим усе це може закінчитися і які будуть наслідки», — зауважив він. Водночас експерт не виключив можливості оскарження всього закону, а, відтак, і визнання перегонів недійсними. Підтримав його і Олексій Гончарук. «Ми всі розуміємо, що нічого спільного з нормами права така позиція КС не матиме. Але про те, що такий сценарій можливий, забувати не варто», — переконаний він.
Ще одне положення, що суперечить Основному Закону, — спосіб формування виборчих комісій. Відповідно до закону пріоритетне право на це мають партії, фракції яких зареєстровані у Верховній Раді. На думку екс-народного депутата, чесніше було б, якби усі члени комісії визначалися шляхом жеребкування.
Загалом, зосередившись на недоліках виборчого закону, експерти не ставили за мету агітувати за зміни до нього. Безперечно, документ потребує вдосконалення, відзначили вони, але робити це напередодні перегонів не найкращий варіант. Їх мета, щоб виборчий процес, через який реалізується право народу на управління державою, став досконалішим, якщо не сьогодні, то у подальшому. І їх коментар містить чимало цікавих ідей щодо поліпшення закону про вибори народних депутатів.
Олексій Гончарук — доктор філософії в галузі права, адвокат, керуючий партнер ЮФ «Constructіve Lawyers»; Віктор Мусіяка — професор права, партнер ЮФ «Constructіve Lawyers»; Володимир Сущенко — заслужений юрист України, доцент факультету правничих наук НаУКМА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.