До ювілею Українського союзу промисловців і підприємців
 
У лютому виповнюється 20 років із дня заснування Українського союзу промисловців і підприємців. Пройдено непростий шлях становлення однієї з перших в країні громадських організацій, здобуття нею авторитету в діловому середовищі. Накопичено безцінний досвід у сфері формування та розвитку громадянського суспільства. Саме з цих позицій хочеться подивитися на пройдені роки, зануритися в майбутнє.
Початок розбудови Української держави збігся із серйозними економічними проблемами, успадкованими від попередньої епохи. На початку дев’яностих «директорський корпус» — так тоді казали — зумів об’єднатися й виступити єдиною силою. Практично в усіх обласних центрах стали виникати об’єднання промисловців, які вели діалог з регіональними владою і профспілками, намагалися зберегти виробництва, трудові колективи. У 1990-му було засновано запорізький союз промисловців і підприємців «Потенціал», асоціацію виробничих підприємств Львівщини «Львів-Контакт», асоціацію промисловості, будівництва, транспорту і зв’язку «Україна». Ці та інші організації, які потім увійшли в число засновників УСПП, прагнули створити об’єднання промисловців і підприємців всеукраїнського масштабу — цього вимагала глибина економічних проблем.
У середині лютого 1992 року відбувся установчий з’їзд УСПП. 
Про це згадує один із «батьків-фундаторів», тодішній генеральний директор заводу «Буревісник» Віталій Майко: «У своєму колі зібралися директори, глави промислових об’єднань. Говорили про те, що треба виробляти стратегію взаємодії із владою, відокремлювати економіку від політики й активно будувати співробітництво з Росією, іншими країнами колишнього СРСР — на нових ринкових принципах, але на старих традиційних ко-
операційних зв’язках».
З’їзд запам’ятався серйозністю розмови, глибиною оцінок, відвертістю та емоційністю. Йшлося про необхідність кредитної підтримки виробництва, про створення фінансово-промислових груп, про «зелену вулицю» для малого і середнього бізнесу. На з’їзді було прийнято основні напрями і програму дій УСПП. І робота почалася.
Що можна сказати про УСПП через два десятиріччя? Не буде перебільшенням наголосити на унікальності процесів, що відбулися. УСПП виріс із структури корпоративного захисту і реально впливає на формування економічної політики держави. Він пере-творився на широку асамблею ділових кіл, яка консолідує навколо себе нових представників бізнесу та його громадських організацій. Невеличке коло активістів розширилося до міцної розгалуженої регіональної, галузевої та міжнародної мережі, яка знана в світі.
Деякі особливості УСПП хочу окреслити окремо — вважаю, вони мають стосунок до становлення в країні громадянського суспільства та демократичних традицій. Союз є першою діловою ініціативою незалежної України, яка створена шляхом самоорганізації підприємців, а не за «вказівкою» влади. УСПП ніколи не мав нічого спільного з кон’юнктурними потребами політичних або бізнесових кіл, тим паче з їхніми фінансами.
Під одним дахом тут об’єдналися промислові підприємства ще з радянською історією та новонароджений клас підприємців. Схожість та глибина проблем, з якими довелося стикнутися діловим колам, намагання розв’язати їх у найбільш ефективний спосіб, виявляючи солідарність і взаємодопомогу, забезпечили успішну співпрацю представників різних сфер економіки в одному Союзі. У кінцевому підсумку це і зумовило міцність УСПП, врятувало структуру від бюрократизації, внутрішніх конкурентних розбіжностей, зумовило перехід до глибокої аналітичної роботи, системного прогнозування, стратегічного економічного мислення.
Нині у складі УСПП працюють представники всіх галузей економіки та форм власності, великі корпорації і підприємства малого, середнього бізнесу, експортери та імпортери, фінансові та наукові установи, заводи зі столітньою історією та еліта новітніх високих технологій. У складі УСПП — 29 регіональних відділень, 71 філія та 22 представництва. Серед членів Союзу — 24 громадські органі-зації.
Сплав традицій і новаторства дає стимул до об’єднання навколо УСПП численних структур українських підприємців. Союз співпрацює зі 113 громадськими організаціями та галузевими асоціаціями. Вони створили Економічну раду, в рамках якої обговорюються найактуальніші проблеми підприємницького співтовариства: проекти Податкового, Трудового, Митного кодексів, програми економічних реформ. Поруч з УСПП нині діє Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ), партнером УСПП є Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України.
Змістом діяльності УСПП — і це доведено двадцятьма роками затребуваного попиту — є системний захист та підтримка підприємців. 
Послідовно вибудувана комунікаційна лінія організації — через спілкування з органами влади, публічні виступи, «круглі столи», інтерв’ю в пресі — залучає у свою орбіту велику кількість активістів, насамперед з регіонів та галузевих асоціацій. Голос УСПП «не розчиняється» в хорі інших ще й тому, що Союз налагодив чітку систему діалогу та взаємодії з органами влади. Укладено Меморандум із Кабінетом Міністрів України, угоди з міністерствами та іншими центральними органами влади, обласними адміністраціями, органами місцевого само-врядування. Активісти Союзу працюють у громадських колегіях та радах міністерств, відомств, облдержадміністрацій.
Така робота дає свої результати: пропозиції УСПП знаходять своє відображення в найважливіших нормативно-законодавчих актах, підприємницькій практиці країни. Для сотень суб’єктів економічної діяльності зменшено податкові штрафи, розв’язано проблеми з митницею, відбито рейдерські атаки. Важливо, що поступово налагоджуються партнерські комунікації влади і бізнесу і в регіонах — відкриваються «гарячі лінії» ОДА, податкових служб, створюються робочі групи для розв’язання спірних проблем.
Тільки за останні 10 років УСПП підготував та подав через своїх представників у парламенті близько 300 законодавчих ініціатив, з яких понад тридцять знайшли своє втілення у відповідних законах України.
Протягом 2010—2011 років УСПП та Економічна рада доклали багато зусиль з підготовки Податкового кодексу. Громаді, як пам’ятають читачі, вдалося примусити парламентаріїв скасувати рішення про ухвалення проекту в першому читанні, переконати Президента країни В. Януковича двічі повернути документ на доопрацювання, а згодом накласти вето на закон, довести необхідність всенародного обговорення проекту. Паралельно УСПП, його регіональні відділення, економічна рада передали до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики до другого читання системну добірку із 400 пропозицій. По суті, робота з податкового реформування, його рішучого розвороту до потреб підприємця та філософії економічного розвитку триває. УСПП й надалі тримає руку на пульсі цієї непростої роботи.
У результаті активного громадського обговорення наслідків дії експортних мит на зернові громадським об’єднанням і асоціаціям бізнесу вдалося переконати уряд і парламентаріїв схвалити закон про скасування експортних мит на пшеницю та кукурудзу в жовтні 2011 року.
Нині УСПП продовжує роботу з підготовки законів, які повинні базуватися на європейських стандартах і відповідати реаліям вітчизняної економіки; зосереджується на пропозиціях до законодавства з державних закупівель, розвитку промислового сектору економіки, програм імпортозаміщення, запровадження масштабних енерго-
зберігаючих проектів тощо. Сферою уваги Союзу є корегування нормативів діяльності в рамках Світової організації торгівлі, суспільний нагляд за підготовкою правил із функціонування зон вільної торгівлі з Євросоюзом та Співдружністю незалежних держав.
УСПП — «вікно у світ» для українського бізнесу: міжнародні контакти Союзу постійно розширюються. Тут добре розуміють незворотність євроінтеграції, створення для цього необхідних передумов. 
Фактично Союз стає флагманом економічної європейської перспективи: за нашої ініціативи у Верховній Раді виникло міжфракційне депутатське об’єднання «Європейський вибір». Паралельно в Європейському парламенті працює група депутатів на підтримку євроінтеграції України. Обидві сторони докладають серйозних зусиль з реалізації Національної програми підготовки України до асоційованого членства в ЄС.
Із перших років існування УСПП виконує конкретні завдання бізнесу в пошуку ділових партнерів, інвесторів, сприяє надходженню в Україну новітніх технологій. 
Здається, немає країни у світі, з якою Союз не налагодив би ділові зв’язки. Укладено договори з десятками ділових союзів усього світу. У 21 країні відкрито відділення УСПП. За рік організація проводить понад 30 міжнародних бізнес-форумів, у тому числі і в рамках офіційних президентських візитів.
УСПП приєднався до Глобального договору ООН, підтримує благодійні акції підприємців, проводить власні. Водночас кожного разу підкреслює: соціальна відповідальність — не разова благодійність, а нова філософія підприємництва. Вона полягає в готовності взяти на себе довгострокові зобов’язання щодо поліпшення якості життя робітників та їхніх сімей, підтримки місцевої громади, інвестицій у майбутнє покоління. Тому УСПП консолідує зусилля ділових еліт, регіональних спільнот у справі налагодження діалогу з місцевою владою, в реалізації моделей державно-приватного партнерства, складних інвестиційних проектів.
Двадцятирічний досвід УСПП доводить, що об’єднання інтересів та можливостей спільноти в поєднанні з духом економічного патріотизму здатне творити дива. Але промисловці і підприємці прагнуть не дива, а системної та розумної щоденної роботи заради зростання економіки, її модернізації та інноваційно-інвестиційної переорієнтації, завоювання гідного місця українського продукту на європейських, світових ринках, розбудови заможної красивої країни, де панують демократичні цінності, лад та повага одне до одного.
20 років — це мало для історії, але чимало, щоб оцінити, скільки позитивного, творчого, справжнього можна встигнути зробити. Цього абсолютно достатньо, щоб зрозуміти: у нас є потужний потенціал, великі сили, доленосні задуми, щоб упевнено рухатися вперед заради розвитку вітчизняної економіки, заради процвітання держави.
Анатолій КІНАХ, народний депутат України, президент УСПП.