Екстремальні морози змусили згадати про Україну мало не всі головні телеканали світу. Кадри, в яких наші безхатченки простягають до обігрівачів у наметах МНС задубілі руки, облетіли увесь світ. Але від несподівано суворої зими потерпають не тільки люди, а й тварини.

Керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко попереджає, що через сильні морози дикі птахи й звірі можуть поміняти ліс на українську столицю. За його прогнозами, цьогоріч козулі, дикі кабани можуть зайти в райони Дарниці та Лісового масиву. «Там, де є невеликі села, можуть зайти навіть зубри. Адже зараз їм нема чого їсти, немає сіна, трави. Тому вони приходять, як корови, снідають цим сіном», — каже Володимир Борейко.

Але кореспонденти «Голосу України», опитавши жителів цих районів, довідалися, що людей звірі бояться більше, ніж голоду й морозу. І на це є об’єктивні причини: охочих одержати дармове м’ясо в нас вистачає. Так, як повідомляє «Газета. ua», у період піку морозів на річці Дністер у місті Ямпіль Вінницької області замерзали сотня лебедів і тисяча диких гусей. Птахи скупчилися за 40 м від кордону між Україною й Молдовою. Браконьєри не пропустили свого шансу і ночами, як стверджували місцеві жителі, вбивали беззахисних пернатих.

«Через сильні морози в Україні майже не залишилося водоймищ, не вкритих кригою, тобто таких, де птахи можуть перезимувати», — каже Володимир Борейко і закликає людей підгодовувати диких птахів, щоб допомогти їм пережити цю сувору зиму.

Утім, такі рухи вже давно існують. Є люди, які підгодовують узимку бродячих тварин і птахів просто через те, що так виховані, а деякі навіть об’єднуються у співтовариства, координовані через соціальні мережі (не тільки ж їм революціями керувати!). Наприклад, на популярному «Фейсбуку» можна знайти групу «Годівниці», в якій натуралісти, юні й не дуже, діляться інформацією про те, які птахи до них сьогодні прилітали.

Крім того, є безліч сайтів, які підкажуть і розкажуть, як правильно змайструвати це пташине щастя, чим краще годувати пернатих. Слушних порад безліч, але є й смішні. Ось, зокрема, опис однієї годівниці: «Наголовна годівниця покликана допомогти натуралістові, яких бажає побачити птахів з найближчої відстані. Треба насипати в спеціальний піддон корму, надягти годівницю на голову й завмерти. Рано чи пізно птахи прилетять поклювати корму, і щасливий дослідник природи зможе насолодитися видовищем». До опису додається схема. Але жарти геть! Хочеться приєднатися до екологів і закликати читачів допомогти тим, хто нині на межі життя і смерті. Головне в холоднечу — щоб серце не замерзло.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Бездомні тварини добре знають своїх благодійників.

Холод «заманив» у місто таких птахів, яких кияни раніше не зустрічали.

Для справжніх риболовів — 27 — не завада.

У районі Троєщинського масиву зимують лебеді.