Від чверті до майже половини ліжок у дільничних та амбулаторних лікарнях сільських районів Херсонщини вже з нинішнього року можуть стати «соціальними». Експерти місцевого обласного управління охорони здоров’я дійшли висновку, що приблизно така частина місць використовується переважно для проведення різних фізіотерапевтичних процедур, курсу ін’єкцій та інших маніпуляцій, для яких потрібний не дипломований лікар, а просто досвідчена медсестра чи фельдшер. Відповідно, управління охорони здоров’я області пропонує змінити «статус» лікарняних ліжок, закріпивши за ними саме тих жителів навколишніх сіл, які потребують і лікування, і комплексної соціальної допомоги — приміром, самотніх пенсіонерів, людей з обмеженими фізичними можливостями та тих, хто страждає на хронічні захворювання, які не дають змоги обслуговувати себе самостійно.
—— Зараз на одне ліжко-місце дільничної лікарні з районних бюджетів виділяється 28—30 гривень на добу, причому половина цих сум витрачається на медикаменти. А для соціальних ліжок закупівлю медикаментів можна було б скоротити, а кошти, що вивільнилися, спрямувати на те, щоб створити у палатах затишок, поліпшити харчування — це життєво важливо для стареньких, які залишилися без рідних і близьких, — зазначає начальник Херсонського обласного управління охорони здоров’я Віктор Короленко.
Він каже, що ідею визнали перспективною на рівні МОЗ України, що вже схвалив її «обкатування». Однак для перерозподілу коштів, призначених для фінансування соціальних і медичних програм, потрібно ще заручитися підтримкою депутатів Херсонської обласної ради.