У Вінниці в рамках проекту «Енергоефективний будинок» перевірили 28 багатоповерхівок стосовно втрат тепла. Загалом такий енергоаудит мають здійснити в п’ятдесяти житлових помешканнях.
Сканують житло з допомогою тепловізорної камери. Зовні прилад схожий на радар, яким послуговуються працівники ДАІ. Його використання дає можливість встановити, де розташовані «вузькі» місця, через які назовні вивітрюється тепло.
Перевірку здійснюють фахівці енергосервісної компанії «Еско-центр». За їхньою інформацією, навіть у будинках, споруджених 8—10 років тому, втрати тепла становлять від п’яти до семи відсотків. На-
приклад, у 10-поверховому житловому помешканні, зданому в 2003 році, з утепленими зсередини стінами та пластиковими вікнами, прилад зафіксував 5-відсоткове витікання теплової енергії. Найбільша його частка виходить через стіни. Найменше пропускають тепла металопластикові вікна.
Наступним кроком після енергоаудита стане утеплення будинків. Міська влада сподівається на підтримку Міжнародної фінансової корпорації, з якою укладено меморандум за програмою «Енергоефективність у житловому секторі». Першим внеском стала передача місту дороговартісного приладу — тепловізора.
— З допомогою зарубіжних партнерів намагатимемося також запровадити сучасний менеджмент та перебудувати роботу комунальних підприємств теплової галузі відповідно до сучасних вимог, — каже директор Департаменту житлового господарства Вінницької міськради Сергій Кушнір. — Роботу почали з тих будинків, де створено ОСББ. Їхні мешканці своїм прикладом мають переконати решту в необхідності участі кожного в програмі утеплення житла. Адже з часом це дасть можливість економити кошти сімейного бюджету.
 
Вінниця.