Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 11-й тур.

31 жовтня. «Металург» (Донецьк) — «Шахтар». 2:1. Голи: Морозюк, 73, Лазич, 75, Срна, 82.
«Металлург»: Бандура, Барановський, Чечер, Путівцев, Соболь, Овсепян (Шарпар, 88), Прийма, Нельсон, Лазич (Мишенко, 90+1), Морозюк, Федотов (Александре, 77). Тренер — Володимир Пятенко.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фернандо (Гладкий, 59), Коста (Фред, 79), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 70), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Вакс (Хмельницький).
Київ. «Оболонь-Арена». 2 500 глядачів. 1 градус.
1 листопада. «Ворскла» — «Іллічівець». 0:0. Полтава. Стадіон ім. Олексія Бутовського. 2 100 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці).
«Металург» (Запоріжжя) — «Чорноморець». 0:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена».      1 800 глядачів. Рефері — Скрипак (Київська область).
2 листопада. «Карпати» — «Зоря». 1:2. Львів. Стадіон «Україна». 4 400 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Сергійчук, 31 — Вернидуб, 13, Хомченовський, 84.
«Металіст» — «Олімпік». 0:0. Харків. ОСК «Металіст». 5 100 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ).
«Дніпро» — «Динамо». 0:3. Голи: Ленс, 28, Ярмоленко, 40, Кравець, 83.
«Дніпро»: Бойко, Федецький, Мазух, Дуглас, Стринич, Канкава (Кравченко, 70), Ротань, Гама (Шахов, 46), Коноплянка, Селезньов (Калинич, 46), Зозуля. Тренер — Мирон Маркевич.
«Динамо»: Шовковський, Данило Сілва, Хачериді, Драгович, Віда, Рибалка, Сидорчук (Велозу, 73), Беланда (Безус, 86), Ярмоленко, Ленс (Гусєв, 82), Кравець. Тренер — Сергій Ребров.
Вилучено Ротаня, 85 (два попередження).
Рефері — Швецов (Одеса).
Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 22 609 глядачів. 1 градус.
Бомбардири: Кравець («Динамо») — 7 м’ячів, Калинич («Дніпро»), Ярмоленко («Динамо») — по 6, Гав’єр («Металіст»), Гладкий («Шахтар»), Гама («Дніпро»), Лазич («Металург», Донецьк) — по 5.
У Дніпропетровську відбувалося не тільки протистояння давніх суперників, а й поєдинок, на кону якого стояло одноосібне лідерство в чемпіонаті. Як відомо, обидві команди невдало провели останні матчі в Лізі Європи. Тому, зрозуміло, що «Дніпро» і «Динамо» успішним підсумком матчу прагнули реабілітуватися в очах уболівальників.
І якщо кияни, схоже, досить швидко перехворіли невдачею в Ольборзі, то в організмі дніпропетровців ще залишися вірус після поразки в Києві від «Карабаха».
Треба сказати, що фактор власного поля цього разу не допоміг господарям жодним чином. Адже кияни почувалися в гостях дуже впевнено. І насамперед тому, що продемонстрували досить поважну командну гру: як в обороні, так і в атаці. Мали вигляд одного цілого. І з реалізацією цього разу в них було все гаразд.
Натомість «Дніпро» часто помилявся саме в обороні. Відчувалося, що команді бракує в середині поля доброго виконавця з талантом конструктора.
І ще один важливий факт, котрий також певною мірою вплинув на результат. Досвідчений Шовковський зіграв дуже надійно і кілька разів виручав команду. Особливо в моменті, коли Калинич бив зблизька. А от Бойко хоч і старався, але не виручав. 
*** 
«Ліпше б наше дербі з «Шахтарем» відбулося в Донецьку», — з сумом сказав наставник «металургів» Володимир Пятенко. Але до слів тренера слід додати, що така ситуація нині просто не реальна.
«Металург», можна сказати, здобув історичну перемогу над «Шахтарем», першу у своїй історії. І цілком заслужену. Було видно, що команда дуже серйозно підготувалася до безкомпромісного протистояння. І це дало результат.
Мірча Луческу сказав, що ця поразка має... допомогти «Шахтареві» в підготовці до зустрічі в Лізі чемпіонів проти білоруського клубу БАТЕ (Борисов). Як відомо, матч відбудеться завтра у Львові.
— Це футбол, — зауважив тренер. — Ми багато атакували, створювали моменти, але м’яч літав по карному майданчику, і гол забити ми так і не змогли, забракло агресивності при завершенні атак. Вони забили два м’ячі, і нам довелося сутужно. Сподіваюся, що поразка допоможе нам при підготовці до зустрічі з БАТЕ. Треба робити висновки. Не можу сказати, що ми зовсім погано грали, але іскри в завершальній фазі бракувало.
Окремо відзначу організацію оборонних дій «Металурга»: наші суперники дуже уважно і дисципліновано оборонялися, правильно закривали практично всі зони.
— Чи були заміни в «Шахтарі» ефективні?
— Складно оцінити. Очікував більшого. Можливо, якоюсь мірою погодні умови не дозволили їм одразу ж включитися в гру. Усі, хто вийшов, допускали багато помилок. Якщо чесно, то вони не виправдали довіри. Я думав, що ці виконавці вийдуть і зовсім по-іншому зіграють. Але навіть за умов поразки потрібно вибачити наших гравців. Окрім результату, ми повинні виховувати футболістів, щоб вони всі були на одному високому ігровому рівні. Часом ми ризикуємо. Так сталося й сьогодні...
Тепер наші клуби — «Шахтар», «Динамо», «Дніпро» і «Металіст» — переключаються на матчі в єврокубках.
Фото ФК «Динамо» і ФК «Металург» (Донецьк).
Джермейн Ленс (крайній праворуч) забиває м’яч у ворота «Дніпра».
Воротар донецького «Металурга» Олександр Бандура зробив величезний внесок у перемогу його команди над «Шахтарем».