Об’єктивні умови проведення конституційної модернізації викликають прагнення юристів — викладачів і студентів вищих навчальних закладів бути активними учасниками цього важливого суспільно-політичного процесу.

Поки формується склад Конституційної Асамблеї відповідно до умов і порядку, визначених Указом Президента України №31/2012, вирішуються організаційні питання її роботи, вже в різних формах творчої участі провідні вчені, професори з конституційного права ініціюють проведення «круглих столів», диспути в широкому колі студентів і викладачів, практикуючих юристів із теоретичних проблем конституційної доктрини, стану конституціоналізму в Україні. Питання методології у конституційному процесі підготовки змін до Основного Закону перші розглянули вчені кафедри конституційного права університету «Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого», які справді виступають провідними фахівцями та експертами з конституційної проблематики. Ініціатором теми дискусії про наукові підходи до конституційної модернізації виступив доктор юридичних наук, професор академії Юрій Барабаш, і такий диспут був активно підтриманий студентами та викладачами академії.

На цю зустріч було запрошено як відомого науковця і практика Постійного представника Верховної Ради України в Конституційному Суді України професора Анатолія Селіванова.

Творче обговорення найбільш гострих і актуальних питань із конституційного права підтвердило велику зацікавленість наукової громадськості, студентів-юристів, які прагнуть внести свої здобутки та знання у складний процес щодо оновлення окремих положень Конституції України, і це символізує початок суспільного процесу вироблення обгрунтованих, викликаних потребами сучасного розуміння пропозицій щодо внесення поправок до Конституції.

Схвальну оцінку висловили студенти представленому науковцями кафедри конституційного права першому підручнику в Україні «Конституційна юрисдикція».

Олександр КУШНІРЕНКО, доцент кафедри конституційного права України Національного університету  «Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого».

Увага викладачів і студентів зосереджена на виступі професора Анатолія Селіванова.

Фото надано університетом.