Голова Верховної Ради України наголошує на існуванні значного потенціалу для розвитку україно-люксембурзької економічної співпраці. Про це Володимир Литвин заявив під час зустрічі з в. о. уряду Люксембургу, міністром сільського господарства, розвитку сільських районів та спорту Люксембургу, міністром-делегатом з питань солідарної економіки Роменом Шнайдером, яка відбулась у рамках дводенного офіційного візиту глави українського парламенту до Великого Герцогства Люксембург.

В. Литвин зазначив, що нині налагоджено активний діалог на рівні парламентів. За його словами, в Україні розраховують на активізацію міжурядової співпраці й очікують на візит Прем’єр-міністра Люксембургу Ж.-К. Юнкера.

Своєю чергою 

Р. Шнайдер побажав Україні провести чемпіонат Євро-2012 на високому рівні.

Зустрічаючись із мером міста Люксембург Ксав’є Беттелем, Володимир Литвин наголосив, що українська сторона готова до подальшого розвитку україно-люксембурзьких відносин, у тому числі на міжрегіональному рівні. Він відзначив важливість для України розбудови відносин з Люксембургом і готовність підтримувати розвиток двостороннього діалогу та практичного співробітництва, зокрема між столицями двох держав.

Керівник парламенту високо оцінив потенціал міста Люксембург, зокрема в економічній, фінансовій, науковій та культурній сферах, та відзначив його багату історичну спадщину.

На думку В. Литвина, для керівництва столиці України може бути цікавою співпраця та обмін досвідом з Люксембургом із різних питань організації комунального господарства, збереження історичних та культурних пам’яток тощо. Обмін візитами делегацій двох муніципалітетів, вважає керівник парламенту, сприяв би налагодженню прямих зв’язків та пошуку шляхів співробітництва у сферах, що становлять взаємний інтерес.

У вівторок під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина з Президентом Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернером Хойєром, яка відбулась у рамках дводенного офіційного візиту до Люксембургу, керівник українського парламенту привітав співрозмовника з нещодавнім призначенням на посаду та побажав успіхів у подальшій роботі.

Глава парламенту відзначив тенденцію до поглиблення співробітництва, що нині спостерігається у взаєминах України та ЄІБ, зазначивши, що сторони досягли високого рівня співпраці з низки проектів.

В. Литвин висловив переконання в існуванні значного потенціалу для розвитку відносин Україна—ЄІБ, зазначивши, що його реалізація значною мірою залежатиме від спроможності України залучати відповідні кошти банку. Водночас Голова Верховної Ради висловив сподівання на можливість розгляду питання про фінансування проектів у таких сферах, як туризм, послуги, гуманітарні та соціальні проекти.

Наша країна, за словами В. Литвина, зацікавлена в активному залученні ЄІБ до такої важливої галузі, як комунальне господарство. Українська сторона, за його словами, також вважає перспективним взаємовигідне співробітництво у сфері кредитування малого та середнього бізнесу в рамках проектів розвитку інфраструктури; виробництва, транспортування, збереження та споживання енергії; впровадження «зелених» проектів захисту довкілля; модернізації транспорту та комунікацій.

Голова Верховної Ради України назвав важливим кроком у контексті подальшого розвитку співпраці підписання Договору про співробітництво та діяльність Постійного представництва ЄІБ в Україні і висловив сподівання, що це слугуватиме міжнародним індикатором привабливості нашої держави для іноземних інвесторів.

Одним із ключових пріоритетів співробітництва з банком В. Литвин назвав співпрацю в контексті імплементації Спільної декларації Україна—ЄС за результатами Міжнародної інвестиційної конференції з питань модернізації газотранспортної системи України, що відбулась у Брюсселі 23 березня 2009 року, і привітав намір ЄІБ долучитися до проектів модернізації газотранспортної системи України.

Керівник парламенту також високо оцінив рішення Європейського інвестиційного банку про заснування Фінансового інструменту для країн Східної Європи, висловивши переконання, що цей механізм слугуватиме подальшому поглибленню співробітництва Євросоюзу із сусідами в Східній Європі, сприятиме впровадженню взаємовигідних проектів та взаємодії сторін в рамках Ініціативи «Східне партнерство».

В. Литвин також наголосив, що Верховна Рада України надає особливого значення питанням адаптації українського законодавства до європейських норм та здійсненню реформ, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Зокрема, повідомив він, впродовж останнього року було прийнято понад два десятки законів у сфері дерегуляції та розвитку підприємництва, з прийняттям нового Податкового кодексу закладено основу для якісно нової системи відшкодування ПДВ. Українським парламентом ратифіковано міжурядові угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій із понад 70 країнами світу.

Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що найближчим часом буде парафовано Угоду з ЄС щодо асоціації та зони вільної торгівлі. В. Хойєр підкреслив при цьому, що парафування Угоди стане добрим сигналом для інвесторів.

Президент Європейського інвестиційного банку також відзначив значну роль Верховної Ради України стосовно законодавчої підтримки реалізації спільних із банком проектів.

Відповідаючи на запитання журналістів про виконання Україною резолюції ПАРЕ, В. Литвин заявив, що «нам потрібно продемонструвати відповідальне ставлення до резолюції, реальний рух у виконанні відповідних приписів, вийти на серйозний діалог з асамблеєю та європейськими структурами, щоб була ясність, коли і які рекомендації Україна може і повинна виконати». Він наголосив, що для виконання рекомендацій ПАРЄ потрібно «знайти прийнятний вихід у правовій площині».

Прес-служба Верховної Ради.

Члени української делегації народний депутат Тарас Чорновіл (перший ліворуч) і керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук (в центрі) під час зустрічі з мером міста Люксембург Ксав’є Беттелом (другий праворуч).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.