Таку суму протягом двох років було проконвертовано в готівку міжрегіональним угрупованням. Спершу розслідувати справу за фактом умисного ухиляння від сплати податків службовими особами одного з товариств із обмеженою відповідальністю Шепетівського району, що на Хмельниччині, розпочали податкові міліціонери. Потім долучились співробітники СБУ. 

З’ясувалось, що за два минулі роки ділки включали до податкового кредиту вартість робіт та товарів, буцімто придбаних у підприємств з ознаками фіктивності. Так від бюджету було приховано 3,8 мільйона гривень.

Подальше розслідування виявило тісний зв’язок підприємства з кількома львівськими товариствами. А скуповував фіктивні фірми для фінансових афер столичний компаньйон, директор близько 40 суб’єктів господарювання. При цьому кілька компаній було оформлено на особу, що перебуває у місцях позбавлення волі. Послуги з переведення готівкових коштів «у тінь» та формування незаконного податкового кредиту ділки надавали багатьом підприємствам із різних регіонів. Лише на Хмельниччині податківці нарахували півтора десятка таких клієнтів.

«На одну з таких конвертацій нагодились правоохоронці. Під час операції з протиправного обігу було вилучено 220 тисяч доларів, 90 тисяч євро та 1,2 мільйона гривень. Крім того — тисячі бухгалтерських документів, чисті бланки підприємств з печатками, зошити з «тіньовою» бухгалтерією передання готівки, оргтехніку, пістолет травматичної дії без документів», — повідомив виконувач обов’язків начальника відділу організації викриття податкових злочинів управління податкової міліції ДПС у Хмельницькій області Андрій Банашко.

На знімку: вилучені під час операції кошти.

Фото надане прес-службою ДПС у Хмельницькій області.