Столична влада обіцяє зробити з Києва мегаполіс європейського типу. Що окреслено в Стратегії розвитку міста до 2025 року. От тільки обраний для цього шлях досить сумнівний. Замість розвитку економіки, реформ ЖКГ, зведення бізнесових, наукових, культурних центрів, влада має намір заставити столицю... кіосками!

Саме до цього призведе рішення Київради про легалізацію ще на рік незаконно встановлених МАФів. За що без застережень проголосували депутати з провладної більшості.

Дивний «шлях» до Європи, погодьтеся. Бо в жодній з європейських столиць не побачите стільки МАФів, як у Києві: майже 15 тисяч. А за рік з’явиться ще стільки!

Розумію, чиновникам вигідно встановити в столиці якнайбільше МАФів. Адже для них це — додаткові гроші за надання дозволів, проведення перевірок, зрештою — додаткові хабарі. Але чому цей процес подають під соусом «турботи про киян»? А може, влада вже визначила, який саме символ переможе в конкурсі на кращий логотип Києва: ним стане не листя каштана чи куполи Лаври, а... МАФ?

Наслідок передбачуваний: городяни й надалі будуть змушені діставатися до зупинок автобусів і трамваїв через лабіринти кіосків. А під їхніми вікнами «господарі» життя продовжуватимуть встановлювати «точки» з продажу алкоголю. Тим часом «демонтовані» на телекамери МАФи за кілька днів з’являтимуться на тому само місці.

Те, що нині відбувається у столиці, має назву: переділ МАФіозного бізнесу. Спочатку чиновники, яких ніхто не обирав, розподілили поміж собою посади, а нині добралися до землі, майна та бюджету.

КМДА історію з МАФами подає як нібито турботу про долю малого та середнього бізнесу. Насправді, влада витискає дрібних підприємців із цієї сфери — замість малого бізнесу приходить системний, який установлює кіоски десятками, оформлюючи їх на підставних осіб. Натомість дрібні підприємці будуть змушені орендувати МАФи у тих наближених до влади бізнесменів, які вже отримали дозвіл на їх установлення. І платитимуть не лише їм за оренду, а й пайову участь місту.

Ухвалене Київрадою рішення не скасовує корупційну складову, а умови, в яких працюють підприємці, погіршаться. Розплодивши в Києві величезну кількість нелегальних МАФів, влада тепер вирішила їх... легалізувати. Тож про «інтереси киян» не йдеться, а фінансові здобутки для міста — досить сумнівні. Так, чиновники декларують, що від узаконення кіосків столиця отримає 150 млн. грн. Цілком можливо. Але чим це обернеться за рік, коли МАФи все одно доведеться демонтувати, впорядковувати ділянки, проводити ремонтні роботи, що вимагатиме не менших коштів?

Та влада не переймається тим, що буде потім, її цікавить тільки те, що є зараз. От і виростають кіоски в Києві, як гриби після дощу. Ініціативи депутатів, які вони подають до КМДА, не враховуються, а думка пересічних киян владу не цікавить. Тому й поширюється МАФовий безлад уже в нових мікрорайонах, де ситуація стала неконтрольованою. А жодне з рішень Київради про боротьбу з незаконними кіосками керівники КМДА досі не змогли реалізувати.

То хіба чиновники не зацікавлені в тому, щоб якнайдовше зберігати нинішню ситуацію — усупереч інтересам киян? Тому фракція «УДАР» не голосувала за ініціативу КМДА, і надалі виступатиме проти такий дій адміністрації. Бо Київ — місто каштанів, а не кіосків.

Наталія НОВАК, заступник голови фракції «УДАР» у Київраді.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).