Реконструкція Андріївського узвозу може призвести до того, що з таненням снігу будинки-пам’ятки сповзуть униз.

 

Про це заявляє голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. За його словами, фахівці, а також представники установ культури, творчих спілок, громадських організацій і закладів громадського харчування, розташованих на Андріївському узвозі, б’ють на сполох: тутешні будинки треба рятувати. Адже з початком його реконструкції стан тутешньої пішохідної зони погіршився, почали руйнуватися фундаменти, а в деяких будівлях з'явилися тріщини.

Про проблеми, пов’язані з реконструкцією цієї однієї з найдавніших і найвідоміших вулиць Києва, розпочатою торік у вересні, йшлося у кореспонденції «Міська влада перетворює столичний Андріївський узвіз на американський Манхеттен» («Голос України», 04.10.11). Редакція надсилала запит  до керівників КМДА, але вони, як це було вже не раз, проігнорували критичний виступ газети.

Тепер от уже самі кияни, які мешкають чи працюють на узвозі, вимагають від влади рятувати його, оскільки бездумні дії з псевдореконструкції поставили цю унікальну історичну та туристичну вулицю під загрозу повного знищення. Адже весняна вода може забрати споруди у котлован завглибшки три метри, виритий на ширину всієї проїжджої частини. Тим часом, якщо на початку «реконструкції» роботи на узвозі проводились інтенсивно, то впродовж останніх двох місяців будівельники звідси пішли, бо припинилося фінансування. 

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Продовження теми читайте у номері за 18 лютого.