У Херсоні з будинків дедалі частіше здирають меморіальні таблички, присвячені видатним діячам минулого. Та якщо раніше за ними полювали збирачі «дармового» металу (за радянських часів такі предмети не тільки витесували з каменю, а й відливали з чавуну), то тепер затятими ворогами цих пам’яток стали... цілком респектабельні бізнесмени та фінансисти. 

Так, на будинку по центральній вулиці Суворова за ініціативою групи депутатів Херсонської міськради та кількох громадських організацій до Дня соборності України встановили меморіальну табличку на згадку про те, що тут працювало товариство «Українська хата» — засновник першої в обласному центрі української книгарні та друкарні. Табличку урочисто відкривав заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Яценко. Але ні авторитет виконавчої влади, ні депутатський не завадили службовцям філії комерційного банку, що розмістився в будинку, самочинно зняти табличку. Мотивація — «з нами її появу не узгодили».

Недобре обійшлися і з меморіальною табличкою на честь відомого херсонського художника Олександра Бережного, котрий понад рік тому загинув від рук убивці. Шанувальники митця під проводом особисто міського голови Володимира Сальдо встановили пам’ятну дошку на фасаді старовинного особняка по вулиці Горького, де мешкав художник. Але щойно завершилися врочистості, як господар ресторану на першому поверсі будинку розпорядився демонтувати табличку й перенести ближче до входу в під’їзд, де перехожим її просто не видно. Пояснення майже аналогічні: «Нам тут така реклама не потрібна».

Шанувальники мистецтва та української історії обурюються такими випадками і вимагають притягнути винуватців до кримінальної відповідальності: якщо не за вандалізм, то принаймні за хуліганство. 

Проте будь-які шанси на їх покарання відсутні — і не в останню чергу... через самих ініціаторів появи таких табличок.

— Державою розроблено чіткий порядок встановлення меморіальних табличок. Він передбачає виготовлення проекту із вказівкою місця розташування , історичної довідки про особу, котра мешкала чи працювала в особняку, а також узгодження Інспекції з охорони пам’яток історії та культури. Наші послуги в цьому разі безкоштовні, — розповідає начальник Інспекції охорони пам’яток історії та культури Херсонщини Іван Солоницький. — Але що стосується двох згадуваних меморіальних табличок на вулицях Суворова та Горького, то до нас по узгодження не зверталися. А дарма: одразу із внесенням пам’ятної дошки до державного реєстру пам’яток історії та культури місцевого значення вона автоматично приймається під охорону. І винуватці її пошкодження притягуються до кримінальної відповідальності.

Нез’ясованим залишається тільки одне питання: чим, власне, завинили меморіальні таблички перед бізнесменами? Тут також усе просто: вони не бажають зайвих витрат та клопотів. 

Інспекція охорони пам’яток історії та культури, за законом, також має укласти із власниками нерухомості, де встановлена табличка, охоронний договір. І зобов’язати підтримувати дошку в належному стані, перешкоджати спробам її крадіжки чи пошкодження. А вони всіляко намагаються цього уникнути. Це в західноєвропейських країнах наявність однієї чи кількох меморіальних табличок на фасаді автоматично підвищує ціну нерухомості і дозволяє брати під неї великі кредити для розвитку бізнесу. А у нас нерухомість як впала в ціні з початком кризи, так і не дорожчає, хоч би скільки на неї чіпляли табличок.

Херсонська область.