У вівторок до Харкова прибула медична комісія за участю іноземних фахівців для обстеження лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Прибувши в аеропорт, члени комісії одразу вирушили до Качанівської колонії, де проведуть попередній медичний огляд Ю. Тимошенко.
Раніше Державна пенітенціарна служба, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство закордонних справ України своїм наказом затвердили склад медкомісії для обстеження Ю. Тимошенко. До складу комісії ввійшли шість українських фахівців і п’ять іноземних лікарів з Німеччини та Канади. Комісію створено у відповідь на звернення послів країн Євросоюзу, США та міжнародних медичних організацій.
Коментуючи вимогу Ю. Тимошенко про те, що обстежити її мають лише іноземці, член комісії, заступник міністра МОЗ Раїса Моїсеєнко сказала, що «це не проблема».
Однак учора також стало відомо, що екс-прем’єр відмовилася від участі в обстеженні фахівців МОЗ України та лікарів Державної пенітенціарної служби України.
«Така заява Тимошенко є прямим порушенням вимог чинного законодавства України», — повідомляє Державна пенітенціарна служба. Йдеться про порушення статті 116 Кримінально-виконавчого кодексу України, якою передбачено консультування, лікування або обстеження залученими лікарями хворого засудженого під наглядом медперсоналу виправної установи. Це розцінюється як небажання проходити засудженою медобстеження в рамках правового поля. Про відмову Тимошенко від запропонованих послуг комісії у складі лікарів з України, Канади та ФРН складено відповідний акт.
Харків.