Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Його високість Великий Герцог Люксембурзький Анрі (на знімку) обговорили широкий спектр питань двосторонніх відносин і міжнародних взаємин під час зустрічі, яка відбулася у рамках дводенного офіційного візиту глави українського парламенту до Великого Герцогства Люксембург.

В інтерв’ю журналістам В. Литвин зазначив, що відбулася «надзвичайно цікава, багато в чому знакова і повчальна з точки зору і поведінки, і знання процесів в Україні, і демонстрації державної позитивної налаштованості щодо України зустріч».

Серед питань, що обговорювалися, сказав керівник українського парламенту, було питання про виконання Україною умов газових контрактів з Росією. За його словами, йшлося про те, «як Україна справляється з цією проблемою, і як це питання буде розв’язуватися». «Ми ведемо переговори, вимагаючи для України не преференцій, а прозорої і справедливої цінової політики, — заявив В. Литвин, — це тема двосторонніх відносин, яка базується на необхідності вести переговори з позицій нашої країни». 

На переконання В. Литвина, головне — демонструвати публічність у розв’язанні цієї проблеми, вміння знайти аргументи, аби позиція нашої держави була взята до уваги. При цьому він наголосив, що вирішення цього питання залежатиме як від України, так і від Росії. Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради наголосив, що у розв’язанні цієї проблеми є корисною будь-яка допомога з боку європейського співтовариства. «Сподіваюся, що, окрім намірів, будуть продемонстровані й практичні дії», — сказав він.

Під час зустрічі також йшлося про політичні процеси в Україні та про її євроінтеграційні прагнення. За словами В. Литвина, з боку Люксембургу є побажання, щоб якнайшвидше були унормовані всі проблемні питання, які є перепоною для розвитку відносин Україна—ЄС.

Йшлося і про взаємини України з країнами-сусідами, про підходи до врегулювання Придністровського конфлікту. Сторони торкнулися також питання подолання наслідків Чорнобильської трагедії.

Україна надає важливого значення розбудові міжпарламентських відносин з Люксембургом на всіх рівнях і наданню їм системного характеру. Про це у вівторок заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Палати депутатів Люксембургу Лораном Мозаром.

На початку зустрічі Л. Мозар зазначив, що нинішній візит є першим офіційним візитом глави українського парламенту до Люксембургу.

За словами Голови Верховної Ради України, міжпарламентські взаємини є важливою складовою двосторонніх українсько-люксембурзьких відносин. «Протягом останнього часу, — сказав він, — стають традиційними двосторонні зустрічі на рівні глав парламентів наших країн». 

На переконання В. Литвина, необхідно також активізувати співпрацю на рівні парламентських делегацій наших країн у рамках міжнародних парламентських форумів.

Голова Верховної Ради України висловився за розширення законодавчої бази двосторонніх відносин. Зокрема, за його словами, українська Сторона зацікавлена в укладанні двосторонньої міжурядової угоди про взаємний захист таємної інформації і очікує відповіді від люксембурзької Сторони на проект угоди, переданий у лютому 2010 року.

В. Литвин підтвердив зацікавленість України в укладанні міжурядової Угоди про морське торговельне судноплавство з Люксембургом. Українська сторона передала у березні 2011 р. пропозиції люксембурзькій та бельгійській Сторонам щодо підготовки до підписання окремих двосторонніх угод замість однієї тристоронньої Угоди між Україною, Бельгією і Люксембургом.

Під час зустрічі також йшлося про євроінтеграційні устремління України. «Співпраця між ЄС та Україною дуже важлива, і Люксембург це підтримує», — сказав Л. Мозар в інтерв’ю журналістам. «Україна належить до Європи і Євросоюзу, але українському уряду треба докласти зусиль до вирішення певних питань демократичного розвитку, зокрема незалежності судової системи», — додав він.

Між Україною та Люксембургом триває постійний політичний діалог, який ми будемо підтримувати для всебічного розширення усього спектра українсько-люксембурзьких відносин, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Керівник українського парламенту зазначив, що Люксембург є країною з давніми демократичними традиціями, яка має високі здобутки у сфері соціально-економічного розвитку та по праву вважається одним із фінансових центрів світового значення. 

Голова Верховної Ради також сказав, що українська Сторона зацікавлена в підписанні Програми співробітництва між Кабінетом Міністрів України та Урядом Великого Герцогства Люксембург у галузі культури та мистецтв.

Під час зустрічі з Лораном Мозаром глава українського парламенту також наголосив на важливості подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва між Україною та Люксембургом. Він відзначив суттєве зростання обсягів двосторонньої торгівлі протягом 2011 року, незважаючи на непросту економічну ситуацію, яку переживає Європа останнім часом. За його словами, на сьогодні Люксембург за обсягами інвестицій в українську економіку посідає 11-те місце серед країн-членів ЄС.

Разом з тим, В. Литвин висловив думку, що потенціал двосторонніх торговельно-економічних відносин далеко не вичерпаний. Зокрема, Сторони висловилися за прискорення ратифікації Конвенції між урядом України та урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал. 

В. Литвин висловив вдячність люксембурзькій Стороні за участь у заходах в Україні у квітні минулого року з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи та за грошовий внесок на завершення зведення нового саркофага на ЧАЕС.

У ході зустрічі з Головою парламентської комісії з питань закордонних та європейських справ, оборони, співробітництва та імміграції Беном Файо та членами комісії Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що Україна розраховує на всебічну підтримку Люксембургом її євроінтеграційних прагнень.

Під час зустрічі В. Литвин відповів на запитання членів комісії. Йшлося, зокрема, про підходи до виконання останньої резолюції ПАРЄ щодо України, шляхів реформування судово-правової системи України, а також про перспективи конституційної реформи і виборче законодавство нашої держави.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Лоран Мозар.